Rudens. Sēnes. Daaaaudz sēņu. Kaut kas ar viņām jādara ir, šoreiz sakāpa katliņā kopā ar dārzeņiem :)
Es jau otro nedēļu ēdu visādus sēņu ēdienus, kā nekā rudens. Man jau patīk, vajag ik pa laikam arī iztikt bez gaļas. Sagribējās sēņu zupu un izvēle krita par labu kaut kam līdzīgam soļankai, bet vienkāršības labad, sauksim to par soļanku.
Vajadzēs uz 3l katliņu:
2 vidēja izmēra burkānus
1 lielu sīpolu
4 vidējus kartupeļus
pētersīļa sakni
sēnes (pēc masas nezinu, bet bija apmēram 1.5L trauciņš ar baravikām)
divas saujas sagrieztu kāpostu
2 lielus marinētus gurķus
sauju šķēlītēs sagrieztu marinētu sēņu (es izmantoju gailenes, jo citas nebija pa rokai, bet liktu baravikas)
smaržīgos piparus
lauru lapas
4 ēd.k. tomātu pastas
sāli un citas garšvielas pēc garšas
Sēņu izvēles ieteikums- sēņu zupai labāk izmantot baravikas, sviesta bekas, nu vēl arī apšu bekas vai stingrās bērzlapes. Gailenes es neizmantotu, jo ar viņām nekad nevar zināt, vai nebūs klāt rūgtums. Toties beigās gan marinētas gailenītes iet klāt lieliski!
Ķeramies klāt!
1
Sēnes rūpīgi noskalo, nevienam nepatīk smilšaina zupa, un sagriež palielās šķēlītēs. Man patīk, ja var redzēt arī kātiņu, tad karotē izskatās smuki. Notīra burkānus, pētersīļa sakni, un visu liek katlā ar ūdeni vārīties. Kad parādās putas, ar tām var nedarīt neko, ja tās ir baltas. Sēņu putas pazudīs. Bet ja gadās kādas pelēkās, tās gan labāk nosmelt.
2
Kad putas pazudušas, pievieno arī piparus un lauru lapas. Šo daru pēc brīža tikai ērtības labad, ja nu tomēr ir jānosmeļ putas. Savādāk visi pipari ar putām pazūd no zupas izlietnē un jēgas nekādas.
3
Kamēr vārās buljons, sīpolu sagriež pēc paša ieskatiem, sagriež arī marinētos gurķus un kartupeļus. Formām un lielumiem ir subjektīva nozīme. Es zupai sastāvdaļas griežu atkarībā no tā, kas viņu ēdīs. Ja vīrs, tad smalkāk, ja pati, tad lielākos gabalos, galu galā zobi taču vēl ir.
4
Kad buljons vārījies kādu pusstundu, izzvejo pētersīļa sakni un burkānus. Ar pētersīļa sakni var darīt, ko grib, bet burkānus jāsagriež un jāliek atpakaļ katlā. Tāpat pievieno arī pārējos dārzeņus un tomātu pastu un tagad jāvāra, kamēr mīksti visi cietie dārzeņi.
5
Pašās beigās pievienoju arī sagrieztas marinētas sēnes. Tās dod īpašo soļancīgo (tāds vārds tagad eksistēs) garšu.
Garšo labi!
Kaloriju aprēķins šoreiz izpaliek, jo es nenosvēru sēnes, vispār jau arī citas sastāvdaļas nē :)