Pirms vairākiem gadiem man uzdāvināja fondī trauku. Nezin' kāpēc tas ilgu laiku stāvēja skapī, jo toreiz man nekas labs no siera fondī neizdevās. Šoreiz viss sanāca ideāli, tad nu dalos ar savu klasiskā siera fondī recepti.
Vajadzēs:
- Sausu baltvīnu, vajadzēs kādus 300ml
- 200g Ementaler tipa sieru (es izmantoju mūsu pašu Trikentāleru)
- 200g Gouda tipa sieru
- 1 ķiploka daiviņu
- 2 ēdamkarotes (bez kaudzes) kukurūzas ciete (es iztiku ar kartupeļu cieti, jo kukurūzas bija beigusies)
- piparus pēc garšas
- ēdamkaroti svaigi spiestas citronu sulas
- Un mērcēšanai - gabaliņos salauzta bagete kā pamatlieta un kā jau latviešiem arī visādas citas piedevas, piemēram, plānās šķēlītēs sagriezta liesa kūpināta gaļa, kumosa lieluma rozetēs sadalīts puķkāposts u.c.
Ķeramies klāt!
1 Atkarībā no tā, kāds fondī trauks jums ir, mainās darbu sākums. Man ir metāla, tāpēc es visu taisīju uzreiz tajā traukā, bet ja ir keramiskais, porcelāna vai kāds vēl cits, ko uz plīts pa taisno nevar likt, tad ņemam parastu katliņu darbu sākšanai. Tātad katliņa dibenu (vai metāla fondī trauka dibenu) iesmērē ar uz pusēm pārgrieztu ķiploka daiviņu. Ielej vīnu un karsē līdz pirmajam burbulim.
2 Kad vīns uzkarsēts, tajā ar saujām liek rupji sarīvētu sieru. Maisot karsē, kamēr viss siers izkusis. Pievieno citrona sulu un labi samaisa.
3 Mazā daudzumā auksta ūdens izšķīdina kukurūzas cieti un lēnām lej katliņā, maisot, kamēr izveidojas viendabīga masa. Šis iebiezinās vīna-siera maisījumu. Gadījumā, ja pēc cietes pievienošanas masa ir par biezu, pielej vēl vīnu. Ja par šķidru, pievieno vēl sieru. Pēc garšas pievieno svaigi maltus piparus un visu masu vai nu pārlej fondī traukā vai šo metāla fondī trauku liek uz statīva.
4 Kad pasniegts, ik pa laikam apmaisa, lai saglabātu masas viendabīgumu.
Lai izdodas un garšo!