Nez vai man vienīgajai mēdz rasties problēma, kad uz atlaidēm ir nopirkts par daudz foreles vai laša filejas, tā tiek sasālīta, bet lašmaizītes katrā ēdienreizē ēst negribas? Turklāt tagad samērā populāri kļuvuši wrapi jeb kādā plānā maizē (teiksim lavašā) ietīti dārzeņi ar kaut ko stiprāku un kādu mērcīti. Sauksim tos latviski par vīstokļiem :) Principā jau šis ir tas pats parastais satītais lavašs ar lasi/foreli. Un ļoti garšīgs! Šī recepte būs piemērota tiem veģetāriešiem, kuri ēd jūras veltes.
Receptes sastāvdaļas kā uzkoda derēs kādām 6-8 personām un kā vieglas pusdienas - 2 personām.
Vajadzēs:
- Lavašu, vienu iepakojumu (es pat veikalā atradu lavašu ar klijām, ražots Latvijā)
- Kādi 200-250g mazsālītas laša vai foreles filejas (mums bija mājās sālīta forele)
- 1 vidēja izmēra tomātu, vēlams ar mazāk sēklām (man bija milzīgs Latvijā audzēts tomāts ar daudz mīkstumu, maz sēklām, izmantoju tikai trešo daļu)
- 1 krēmsieru ar zaļumiem (es pērku Rimi zīmola)
- 1 avokado
- 1 ķiploka daiviņu
- Ēdamkaroti citrona sulas
- Piparus pēc garšas
Ķeramies klāt!
1 Tā kā man gadījās vēl savu gala gatavību nesasniedzis avokado (to vienmēr vajag pirkt pāris dienas pirms gatavošanas, lai paspēj vēl nogatavoties), tad es to sarīvēju uz smalkās rīves, nevis saspaidīju ar dakšiņu, bet ar gatavu avokado viegli darboties ar dakšiņu. Tātad sasmalcina avokado, pierīvē vai piespiež ķiploka daiviņu, pievieno citrona sulu un visu labi samaisa.
2 Uz galda izklāj lavašu un visā garumā izsmērē nupat pagatavoto krēmu. Nekas nav sliktāks par sausu lavašu, tāpēc bez krēma iztikt nevar. Tad vismaz kādu mērci, neveselīgo majonēzi (kas nu viņu ēd) vai maztauku krējumu uzsmērēt, es labāk izvēlos Rimi krēmsieru, kam ir 12% tauku saturs.
3 Laša/foreles fileju sagriež plānās šķēlītes (ja tā jau nav nopirkta sagriezta) un vienmērīgi izklāj visā lavaša garumā. Pa virsu vai blakus izklāj smalki sagrieztus tomātus. Šie arī dos papildu sulīgumu lavašam. Ja vēlas, uzber piparus un ja lasis/forele nav pārāk sāļš, bet garšo sāļš ēdiens, tad droši vien arī sāli.
4 Visu šo satin lielā, garā ruletē. Ideāli būtu ļaut tam nostāvēties ledusskapī kādu stundiņu, savilkt garšas un sasūkties. Bet tā kā es sev taisīju līdzi pusdienas uz darbu, tad es uzreiz sagriezu wrapa izmēra gabalos (man patīk, kad viens gals ir taisni nogriezts, bet otrs slīpi, tā kā bildē). No viena lavaša iepakojuma sanāk 5 wrapa gabali. Var, protams, arī sagriezt, kā ierasts, mazās ruletītēs un pasniegt kā uzkodu.
Lai izdodas un labi garšo!