Smērā reti gadās, ka man pašai nav, kur "piesieties" kūkas iznākumam garšas un izskata ziņā, acīmredzot paškritika man ir augstā līmenī. Taču šo kūku slavēju ne vien es pati, bet pat Vienas dienas restorāna Rabarbers viesi. Vienkāršas, viegli pieejamas sastāvdaļas un ne pārāk daudz laika gatavošanā. Labs rezultāts garantēts!
Bija vajadzība pēc viegli pagatavojamas siera kūkas, kura būtu tā teikt "muļķu droša". Nebija pieļaujamas plaisas kūkas virsmā, ja to būtu jācep. Tāpat negribējās, lai želatīns saturētu kūku tik ļoti, ka saproti, ka tur pievienots vairāk par paciņu. Tad nu eksperimentēju, par pamatu ņemot šokolādes musa kūku.
Izmantoju 20cm diametra kūkas formu. Uzturvērtība lapas apakšā sadalīta uz 12 kūkas gabaliņiem.
Vajadzēs:
200g mascarpones krēma
200g svaigā krēmsiera (ražotājam nav būtiska nozīme, es izmantoju Smiltenes)
250ml saldā krējuma
2 laimi sulai un miziņai
~150g cukura (vai vairāk, ja patīk ļoti saldas kūkas)
15g želatīna
~70ml ūdens želatīna uzbriedināšanai
1 paciņu Selgas cepumu, kas ir ~18 cepumi, ja pērkat sveramos
80g mīksta sviesta
šķipsniņu sāls
Ķeramies klāt!
1
Lai gatavošanas procesā neattaptos pie "Ak, es aizmirsu uzbriedināt želatīnu", darām to vispirms. Želatīnu aplej ar aukstu ūdeni, labi samaisa un atstāj briest.
2
Atkarībā no tā, vai taisāt kūku ar augšu uz apakšu vai kā parasti, pamatni vispirms, punktu secība mainīsies. Ja nepieciešama perfekti taisna virsma, sāk ar krēma daļu un biskvīta daļu liek pa virsu (pēcāk kūku apgriežot otrādi). Bildēs redzamajai kūkai virsmas gludums nebija ārkārtīgi svarīgs, tāpēc sāku ar pamatni. Selgas cepumus vai nu sablenderē vai sasmalcina piestā vai liek zip-lock maisiņā un izliek dusmas ar mīklas rulli. Katrā ziņā sasmalcina. Pievieno šķipsniņu sāls un mīkstu sviestu un ar rokām samīca viendabīgās drupatās. Iegūto drūpošo masu liek kūkas formā, izlīdzina un viegli piespiež. Ja ļoti blīvi saspaidīsit cepumus, kūkas pamatni būs grūti nokniebt ne tikai ar karoti, bet arī grūti sagriezt ar nazi. Nevajag satraukties par vieglu drupanumu kūkas pamatnē, cepumi sasūksies ar krēma mitrumu un turēsies kopā.
3
Kad pamatne gatava, to ieliek ledusskapī sasting. Tikmēr gatavo krēmu. No diviem laimiem izspiež sulu un miziņas sarīvē. Virtuves kombainā liek mascarponi, krēmsieru, laima sulu, sarīvēto miziņu un gandrīz visu cukuru. Atstājam kādas 2 ēdamkarotes, ko pievienot saldajam krējumam, lai labāk putojas. Slēdzam maisītāju vidējā režīmā iekšā un ik pa laikam no malām nostumjam uz augšu sastumto mīklas daļu, lai viss samaisās viendabīgs. Atstājam kombainu pašdarbībā, viņš tiks galā, mums putukrējums jātaisa.
4
Atceraties par želatīnu? Jā, es gandrīz aizmirsu, ka tagad vajag želatīnu uzlikt karsēties mazā katliņā vai ūdens peldē, lai vajadzīgajā brīdī tas nav verdošs. Galvenais uzkarsēt viņu tiktāl, ka visi graudiņi izkusuši. Tad atstājam atdzist.
5
Kuļam putukrējumu! Ak, jums virtuves kombains tikai viens.... :) Nu tad vai nu ar rokas putojamo vai jāgaida, kamēr krēms būs samaisījies viendabīgā masā. Man ir rokas blenderis ar putojamo uzgali, tāpēc man sanāk elektrisks multi-taskings :) Labi, bez muļķībām, mums tas saldais krējums kopā ar 2 ēdamkarotēm cukura jādabū stingrās putās. Tad runāsim tālāk.
6
Krēmsieri saputoti, saldais krējums saputots, želatīns izkausēts. Darbojamies tālāk. Želatīna šķidrumā iemaisa kādu karoti vai divas putukrējuma. Tad šo maisījumu pievieno kopējai mascarpones maisījumam un labi iemaisa ar putojamo slotiņu. Var izmantot arī to pašu virtuves kombainu, bet tas arī pēdējais darbiņš ar viņu. Pēc tam putukrējumu rūpīgi iecilā mascarpones masā. Jāiegūst viendabīga masa. Kad tas izdevies, ņem no ledusskapja ārā kūkas formu un lej uz pamatnes virsū kūkas masu. Tad atpakaļ ledusskapī sastingšanai.
Ja paredzēts kūkai tapt par Kūka ar spoguļglazūru, tad pēc želatīna sastingšanas to liek saldētavā. Ja nē, tad cenšas bez īpašiem starpgadījumiem un kūkas bojājumiem izdabūt to no formas. Te lieti noder elastīgās silikona formas vai kūkas forma ar noņemamām malām. Otrās izmantošanas gadījumā iesaku pirms tam kūkas formu izklāt ar pārtikas plēvi vai cepamo papīru.
Dekorē ar ogām, svaigām un saldētām. Bildēs mazie baltie ir šokolādes gabaliņi (tādus var nopirkt Gemosā). Un par saldētajām ogām piebildīšu - atkūstot tās sulo, tāpēc vēlams kūku rotāt īsi pirms pasniegšanas. Tad kā plusiņš noformējuma nāk klāt sarmas kārtiņa uz ogām, man patīk!
Enerģētiskā vērtība:
Vienā gabaliņā : |
|
Enerģija | 322 kcal |
Tauki | 22.6 g |
no tiem piesātinātie | 13.6 g |
Ogļhidrāti | 26 g |
no tiem cukuri | 17.1 g |
Šķiedrvielas | 0.7 g |
Olbaltumvielas | 5.8 g |