Kādreiz šeit dzīvoja viena it kā laba meduskūkas recepte, bet ar katru tās gatavošanas reizi, es kaut ko mainīju receptē, jo kaut kas nepatika. tad nu beidzot esmu saņēmusies un pierakstījusi to savu īsto un vienīgo manas meduskūkas recepti. It kā klasiska, un tajā pat laikā nē. Pamēģiniet un nenožēlosit!
Vajadzēs:
- 2 ēd.k.medus
- 100g sviesta
- pusglāzi cukura
- 1 tējk.sodas (ar kaudzīti)
- 2 olas
- ~2-3 glāzes miltu
- 750ml skābā krējuma
- 4 ēd.k.cukura (var arī brūno)
- 1 citrona miziņu
- 500g Mascarpone
Ķeramies klāt!
1 Katliņā izkausē sviestu ar medu un cukuru. Ņemam lielu katliņu, pēc tam taps skaidrs, kāpēc. Kad cukurs izkusis, pievieno sodu. Šajā brīdī viss tas pasākums strauji pacelsies uz augšu līdz katla malām, tā jābūt :) Tāpēc vajag ņemt lielāku katliņu, nekā gribētos. Masu karsē un maisa, kamēr tā kļūst tumši zeltaini brūna. Galvenais nepiededzināt.
2 Kad masa nedaudz padzisusi, pa vienai, sparīgi maisot, pievieno olas. Pēc tam iemaisi arī miltus. Šeit jāsasniedz tāda ķēpīga konsistence, kad mīkla sāk atlekt no katla malām, bet nav tāda stingra mīcāma, kā smilšu mīkla. Ar miltu daudzumu ir tricky. Es vienmēr pielieku uzreiz 2 glāzes un tad lieku vēl klāt tikmēr, kamēr to masu var noturēt kaut kādos rāmjos. Kad tā neplūst vairs pa galdu projām, bet nav arī stingra. Tad aptinu ar pārtikas plēvi un lieku ledusskapī atdzistu un sastingt.
3 Kamēr mīkla dziest, sagatavojam cepamā papīra pamatus. Vislabāk, ja katrai ripai savs pamats, jo tās tik ātri ir gatavas, ka nespēj vien mainīt. Man no šī mīklas daudzuma sanāk apmēram septiņas, astoņas 30cm diametra ripas, katra ~4- 5mm biezas (pirms cepšanas). Es ar svaru palīdzību visu mīklu sadalu aptuveni 8 daļās. Tad katru daļu izrullēju uz cepamā papīra un izgriežu šablonu (apli vai kvadrātu, kā nu kuro reizi). Atlikumu arī jāizcep, lai varētu pēcāk sarīvēt drumstalas, ar ko apbērt kūku (ja to negarnē savādāk).
4 Liekam cepties pa divām vai 3 ripām reizē (atkarībā no cepamo pannu skaita) 180 grādos, kamēr viegli brūna. Nevajag pārturēt par ilgu, būs par cietu. Ņemam ārā un liekam rindiņā atdzist, liekam iekšā nākamās. Jāatceras, ka mīkla turpina cepties arī tad, kad izņemta ārā. Ar šo meduskūku ir tā, ka labāk izņemt ārā par ātru, nekā par vēlu.
5 Sagatavojam pildījumu - samaisa skābo krējumu ar mascarponi un cukuru, pierīvē citrona miziņu un visu labi samaisa, vislabāk blenderī/mikserī/virtuves kombainā, lai maksimāli vienmērīgs. Garšīgs tāpat, bet jāliek kūkā. To arī darām, uz paredzētā kūkas pamata liekam pirmo ripu, tad pa virsu kādas 3 ēd.k. ar kaudzi pildījumu izsmērējam, un ripu virsū. Pildījumu nesmērē līdz pašām malām, jo tas tāpat tecēs ārā. Uzlieko nākamo ripu virsū, pildījums tiks izspiests uz malām. Es parasti atstāju apmēram 2-3cm no malām bez krēma. Atstāj nedaudz krēma pēc tam malu apdarei un drumstalu piestiprināšanai. Sakrāmēto kūku ledusskapī jānotur vismaz 4-5h, taču ideāli uz nakti.
6 Otrā dienā (un meduskūka vienmēr jātaisa vismaz dienu iepriekš) garnē kūku. Kūkai apgriež nevienādās maliņas, tās apēd pati vai atdod bērniem. Tad apsmērē ar pāri palikušo krēmu un ar platu nazi (vēlams konditorejas) palēnām griežot kūku uz riņķi, ber/smērē virsū drumstalas. Sākumā liekas, ka tās ne vella neturēsies, bet tas ir mānīgi. Kad drumstalas izmirks no krēma mitruma, turēsies pat ļoti labi. Pēc tam var garnēt ar dažādiem augļiem un ogām.
Lai izdodas un garšo!