Gatavojot kokosriekstu pienu no svaiga kokosrieksta, neizbēgams blakusprodukts ir mitra kokosrieksta mīkstuma masa, kura vēl tikai nedaudz jāapstrādā, lai iegūtu tā sauktos kokosriekstu miltus.
Iepriekš rakstīju par to, kā mājās pagatavot kokosriekstu pienu (skatīt Paštaisīts kokosriekstu piens) un kādi ir ieguvumi no mājās gatavota šī produkta. Taču, kad gatavo kokosriekstu pienu, tā gatavošanas blakusprodukts ir kokosriekstu mīkstuma masa, no kuras tiek iztecināts tā sauktais kokosriekstu piens.
Nemetiet ārā kokosriekstu izspaidas! Izliekam tās uz cepampapīra, vienmērīgi izlīdzinot, šaujam krāsnī 40 grādos iekšā, pakaltējam pāris stundas, ik pa laikam apmaisot. Kad masa ir kļuvusi sausa un birstoša, liekam blenderī vai vēl labāk dzirnaviņās, samaļam un kokosriekstu milti gatavi.
No viena kokosrieksta man sanāca apmēram puskrūze miltu, kas ir apmēram 40g.
Recepte ir ļoti vienkārša, bet parunāsim par labumiem.
Cik vērtīgs ir kokosrieksts un tā "milti"?
Tie, kam liegta glutēna uzņemšana, šo produktu noteikti izmanto savā ikdienas ēdienkartē. Bet ja par kokosriekstu miltiem dzirdi pirmo reizi, tad vispirms par uzturvērtību. Tie, kam uzturvērtība gramos nav sveša lieta, tabula zemāk runās pati par sevi. Un lai gan tāpat kā kokosriekstu pienam tauki galvenokārt ir piesātinātie, tās ir labās piesātinātās taukskābes, kuras organismam ir nepieciešamas un patiesībā nekā nav saistītas ne ar svara pieaugumu, ne sliktā holesterīna līmeņa paaugstināšanos asinīs (protams, visu ar mēru). Paskatieties, kāds šķiedrvielu saturs! Salīdzinot, 100g auzu kliju ir 15g šķiedrvielu, žāvētās aprikozēs 7g, baltajās pupiņās (nevārītās) 25g. Ne mazāk svarīgs ir arī augstais olbaltumvielu saturs. Salīdzinoši 100g olas baltuma ir tikai 11g olbaltumvielu, savukārt jēlā laša gaļā (fermā audzētā, kā veikalā pieejams) 20g.
Kokosriekstu miltu uzturvērtība:
100g produkta satur: | |
Enerģija | 443 kcal |
Tauki | 15 g |
no tiem piesātinātie | 14 g |
Ogļhidrāti | 59 g |
no tiem šķiedrvielas | 38 g |
no tiem cukuri | 7 g |
Olbaltumvielas | 18 g |
Tiem, kam gramu cipari neko neizsaka, īsi pastāstīšu par kokosrieksta vērtību. Kokosrieksts sastāv no gandrīz 75% šķiedrvielu, kas nozīmē, ka tas ne vien uzlabo gremošanas sistēmas darbību, bet tam ir zems glikēmiskais indekss, kas savukārt nozīmē sāta sajūtu ilgu laiku un mazāku cukura līmeni asinīs. Salīdzinot ar miltiem, kādus tos pazīstam, vai tie būtu kviešu, rīsu, griķu vai citi graudaugu milti, riekstu miltiem, ja tos tā var saukt, jo principā tā ir samalta, izkaltēta rieksta masa, ir pārsvarā saliktie ogļhidrāti, kuri sagremojas ilgāk un enerģiju atdod ilgākā laika posmā, tā ir tā sāta sajūta. Līdz ar to kokosriekstu miltu lietošana uzturā mazina pārēšanās risku, našķēšanās reižu skaitu starp ēdienreizēm un līdz ar to arī palīdz cīņā ar svara kontroli.
Par taukiem runājot, neatkārtošos, šīs piesātinātās taukskābes mums ir vajadzīgas un tām ir vairāki labi efekti. Lasiet te: Paštaisīts kokosriekstu piens.
Savukārt par olbaltumvielām daudz zinās tie, kas lasījuši par Dikāna diētu un kāpēc tieši olbaltumvielas ir galvenais šīs diētas temats un veiksmes stāsts. Var palasīties šeit: Mans Dikāna diētas stāsts. Bet ja negribas lasīt, trīs vārdos - olbaltumvielas pēc savas uzbūves ir sarežģītākas kā ogļhidrāti un to sasķelšanai tiek patērēta vairāk enerģija. Protams, tās ir nepieciešamas skaistai ādai, matiem, nagiem.
Kur izmantot kokosriekstu miltus?
Līdz tam vēl neesmu nonākusi, bet tuvākajā laikā publicēšu arī receptes, kur galvenais varonis būs kokosriekstu milti. Pagaidām iesaku pameklēt internetā picas mīklas recepti (Coconut flour pizza crust), kokosriekstu miltu pankūkas (coconut flour pancakes), kokosriekstu maizi (coconut bread loaf) un citas. Iespējas ir neierobežotas, cepumi, tortiljas, brauniji, vafeles, kraukšķi (coconut thins) un daudzas citas.
Pirmais, ko iemēģināju, bija kokosriekstu pankūkas! Izdevās lieliskas, par tām drīzumā!