Ne vienmēr vajag pirkt salīdzinoši padārgo cūkas kakla karbonādi, lai sanāktu sulīgs un gards cepetis. Vietējā gaļas veikaliņā iegādāta cūkas kāja, nedaudz garšvielas un ķiploki un vakariņas ģimenei gatavas!
Vajadzēs:
- cūkas kāju
- ķiplokus, kādas 4 daiviņas (man bija palielas daiviņas)
- 1 sīpolu
- 1 burkānu, vidēja izmēra
- kaltētus pētersīļus (tējkaroti)
- kaltētu timiānu (tējkaroti)
- kaltētu rozmarīnu (tējkaroti)
- maltus melnos piparus
- sāli
- pusglāzi ūdens
- eļļu vai medu aplaistīšanai
Ķeramies klāt!
1Cepamajā traukā ar vāku (tam vajadzētu būt dziļam) vai cepšanai paredzētajā maisā apakšā liec šķēlītēs sagrieztus burkānus un uz pusēm pārgrieztu sīpolu.
2Notīri ķiploku daiviņas un sagriez uz pusēm. Ar nazi iedur cūkgaļā un ievieto ķiploka daiviņu. Vienmērīgi to izdari ar visu cūkas kāju (tas ir no visām pusēm un cauri ādai sadur ķiplokus).
3Apber un ierīvē ar visām garšvielām.
4Liec cepamajā traukā (vai maisā) uz burkānu kārtas, pielej pusglāzi ūdens un iekšā iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 160-170 grādos uz kādām 3 stundām. Jā tiešām tik ilgi. Jo zemākā temperatūrā (saprāta robežās) un ilgāk gatavosi cūkas kāju, jo gardāka un sulīgāka tā būs.
5Pirms cepšanas beigām noņem cepamajam traukam vāku vai atgriez vaļā cepeša maisu un uzlej pa virsu nedaudz eļļas, un ievieto krāsnī atpakaļ uz kādām 15min 200grādos, lai izveidojas kraukšķīga garoziņa. Vari izmantot arī medu.
Pasniedz ar krāsnī ceptiem kartupeļiem.
Lai izdodas un labi garšo!