Tie, kas "nepavelkas" veikalā nopērkamajām krāsainajām tabletītēm, olas droši vien krāso sīpolu mizās, kas ir, manuprāt, vispopulārākā olu krāsošanas metode Latvijā. Tiem, kas to dara pirmo reizi vai ir piemirsuši pamatprincipus, neliels atgādinājums, pirms ķerties pie darba.
Tātad, krāsošana
No dzelteno sīpolu mizām olām ir visskaistākā nokrāsa – dzeltenbrūna, saules brūna, sarkanīgi brūna, atkarīgs no noturēšanas ilguma un sīpolu mizu krāsas. Es parasti daru tā:
1Vispirms rūpīgi un maigi nomazgāju olas, visus netīrumus un tos sarkanos štempeļus.
2Tad pietinu olai klāt zaļas lapiņas (ja agrs pavasaris), kādu garšaugu no palodzes, melno tēju, dažādus graudiņus, putraimus un dažreiz darbojos arī ar uzlīmēm vai skoču un no tām izgriežu dažādas formas, kuras neiekrāsojas vārīšanas procesā. Sagatavoto olu ietinu sīpolu mizās un tad lieku iepriekš sagrieztās audumu lupatiņās vai arī zeķbiksēs (ērti un ātri). Viegli notinu ar diegu.
3Kad visas olas sagatavotas, lieku tās katlā kopā ar atlikušajām sīpolu mizām piesātinātākam tonim un vāru 20 minūtes. Par vārīšanas procesu lasi zemāk. Pēc tam ņemu ārā un atdzesēju.
4Kad olas atdzisušas, tinu ārā, noskaloju pietītās lietas un noslauku papīra dvielī. Tad iesmērēju ar pārtikas eļļu, lai izceltu raibumus. Un tad gatavojos kaujām :)
Ja vēlies īpaši tumšu sarkanīgi brūno nokrāsu, olas pēc atdzesēšanas iemērc atpakaļ nu jau atdzisušajā sīpolu mizu ūdeni un tur vēl kādu pusstundu un tikai tad tin ārā. Tad gan arī pastāv risks, ka krāsa tiks cauri čaumalai. Nekas slikts jau tas nav, bet citiem nepatīk ne-balts olas baltums.
Un tagad par pašu vārīšanas procesu
Parasti olas vāra kādas 10minūtes. Krāsojot, laiku vēlams pagarināt, jo olas tomēr ir ietītas audumos un putraimos un vēl citās lietās, un gribas jau arī košas krāsiņas. Tad nu es parasti olas vāru kādas 20 minūtes no burbuļošanas sākuma.
Kuram gan gribās, lai olas saplīstu vārīšanās procesā? Pareizi – nevienam. To var panākt tikai ar saudzīgu un pacietīgu vārīšanu. Liec olas vienā kārtā aukstā ūdenī uz mazas liesmas, lai tās pakāpeniski sasilst kopā ar ūdeni, un čaumala nedabūtu šoku. Vāri uz mazas liesmas, lai olas nelēkātu un tādējādi nesaplīstu. Vēl stāsta, ka sāls piebēršana ūdenim arī līdz pret plaisāšanu. Zinātniski pierādīts gan nav, bet gan jau nostrādā arī placebo efekts :)
Galu galā, lai olas varētu arī smuki paēst, pēc vārīšanas tās jāskalo ar aukstu ūdeni un jāatdzesē aukstā ūdenī līdz pat 5 minūtēm. Tad tās būs vieglāk nolobīt. Nu šis gan man vienmēr ir līdzējis.
Pēc vārīšanas olas jāskalo ar aukstu ūdeni vai jāpatur traukā ar ūdeni 3-5minūtes. Tas nepieciešams, lai olas čaumalu vēlāk varētu viegli nolobīt.
Ja Tev ir sava pieredze, dalies ar to komentāros, citām Mammām noderēs! ;)
Fotoattēls:http://www.poga.lv/photos/xxacis/photo:310254/