Mammu māksla

Menu
  • Sākums
    • Par mums
  • Pavārgrāmata
    • Dikāna diētas receptes
    • Uzkodas
    • Zupas
    • Salāti
    • Veģetārie ēdieni
    • Jūras produktu ēdieni
    • Liellopa un jaunlopa ēdieni
    • Putnu gaļas ēdieni
    • Cūkgaļas ēdieni
    • Gardumi
      • Deserti un krēmi
      • Kūkas un kūciņas
      • Cepumi
      • Citi gardumi
    • Dzērieni
    • Skaistā pavārmāksla
  • Rokasgrāmata
    • Idejas mājai
    • Virtuvei un ēdamistabai
    • Dārzam un pagalmam
    • Ballītēm un svētkiem
    • Bērnu priekam
    • Dāvanas un dekori
    • Tamborējumi un adījumi
    • Šūšana
    • Rotaļlietas
    • Ziemassvētku idejas
    • Lieldienu idejas
    • Noderīgi padomi
    • Citi rokdarbi
  • Meklēt

Mammu māksla

  • Sākums
    • Par mums
  • Pavārgrāmata
    • Dikāna diētas receptes
    • Uzkodas
    • Zupas
    • Salāti
    • Veģetārie ēdieni
    • Jūras produktu ēdieni
    • Liellopa un jaunlopa ēdieni
    • Putnu gaļas ēdieni
    • Cūkgaļas ēdieni
    • Gardumi
      • Deserti un krēmi
      • Kūkas un kūciņas
      • Cepumi
      • Citi gardumi
    • Dzērieni
    • Skaistā pavārmāksla
  • Rokasgrāmata
    • Idejas mājai
    • Virtuvei un ēdamistabai
    • Dārzam un pagalmam
    • Ballītēm un svētkiem
    • Bērnu priekam
    • Dāvanas un dekori
    • Tamborējumi un adījumi
    • Šūšana
    • Rotaļlietas
    • Ziemassvētku idejas
    • Lieldienu idejas
    • Noderīgi padomi
    • Citi rokdarbi
  • Meklēt

Eksperiments "Karstais ledus"

Detaļas
Publicēts 18 Janvāris 2015

Man un Eduardam ļoti patīk raidījums Zili brīnumi LTV1 sestdienu rītos. Tā kā šoreiz eksperimenta sastāvdaļas soda un etiķis mums bija mājās, nolēmām beidzot arī mēs kaut ko eksperimentēt. Lūk, kas mums izdevās ar "Karsto ledu". 

Vajadzēs:

  • 1L etiķa
  • 100g dzeramās sodas
  • mazu katliņu
  • stikla trauku (piemēram, glāzi)
  • kādu vāciņu vai pārtikas plēvi glāzes pārklāšanai

Darba gaita:

1 Katliņā ielej etiķi un pamazām ber sodu. Ņemot vērā, ka soda ir sārms un etiķis - skābe, notiks ļoti aktīva reakcija, tāpēc beriet lēnām un ļaujiet vielām izreaģēt, būs putas un burbuļi. 

 

2 Kad viss norimis, liekam šķidrumu karsēties uz vidējas uguns. Man vislabāk izdevās uz 6-7 no 9(max) uz indukcijas plīts. Karsējam tāpēc, lai panāktu pārsātinātu šķīdumu un novārītu lieko ūdeni nost. Process aizņems kādu stundu.

 

3Kad ūdens palicis kādi 150-200ml, uz tā virsmas vajadzētu parādīties plānai kristāliskai plēvītei. Šajā brīdī slēdzam plīti ārā un nosmeļam nedaudz šo kristāliņu. Atliekam kādā trauciņā vēlākai izmantošanai. Rīkojamies ātri un uzliekam katliņam vāku, lai neļauju turpmāku iztvaikošanas procesu. Nedaudz padzesējam šķidrumu, līdz tas ir lejams glāzē. 

4 Kad šķidrums ir viegli silts, lai būtu lejams glāzē, ielejam to tur un pārsedzam ar kādu vāciņu vai pārtikas plēvi. Liekam ledusskapī atdzist uz kādu pusstundu. Reakcija notiks jau istabas temperatūrā, bet vēl zemākā temperatūrā tā būs straujāka. 

 

5 Ņemam šķidrumu ārā no ledusskapja, kad tas atdzisis. Paņemam pirkstos mazu gabaliņu iepriekš nosmelto kristālu un liekam pirkstus šķidrumā. Vērojam maģiju, kā ap mūsu pirkstiem apaug karstais ledus. Karstais tāpēc, ka tas sasilst līdz kādiem 39-40 grādiem. 

Nedaudz par reakciju: Neesmu ķīmiķis, tāpēc, ja kaut kas ir nepareizi, es labprāt izlabošu :) Sodas un etiķa sajaukšanas rezultātā rodas nātrija acetāts, ūdens un ogļskābā gāze. Ogļskābās gāzes izdalīšanos redzējām jau pašā sākumā, kad berot sodu klāt etiķim, viss burbuļoja baltās putās. Ūdeni mēs iespējami daudz novārījām karsēšanas procesā, panākot, ka atlikušajā ūdens daudzumā ir izšķīdināts nātrija acetāts un šis šķīdums ir pārsātināts. Atdzesējot šo nātrija acetāta šķīdumu mēs panācām to, ka tas būtībā atrodas zem sava kušanas punkta. 

Ja salīdzinām to ar ūdeni un ledu. Tad panācām tādu stāvokli, it kā ūdens nebūtu sasalis teiksim -10 grādos. Un kristalizācija ir ledus sasalšanas process. 

Tajā brīdī, kad iegūtā atdzesētā šķīdumā ievietojām mazu kristāla gabaliņu, tas ap sevi apaudzēja visu šķīdumā esošo nātrija acetātu, radot ko līdzīgu ledum.  Šī reakcija ir eksotermiska, tāpēc jutām arī siltuma izdalīšanos. Sajūtu līmenī (ar termometru nemērīju), temperatūra bija kādi 39-40 grādi pēc Celsija. 

Šādu šķīdumu pilinot uz jebkādas virsmas, tas kristalizēsies (radīsies "ledus"). Internetā atrodami daudzi video zem atslēgas vārdiem "Hot Ice". 

Lūk, mūsu veiktais eksperiments:

Lasītākie raksti

  • Dikāna maize
  • Vistas salāti ar marinētiem šampinjoniem
  • Lampiņu virtene ar diegu bumbiņām
  • Beztauku putukrējuma kārtojums
  • Diētiskie siera cepumi

Jaunākās pamācības

  • Adīti dūraiņi ar pērlītēm
  • Matu dvielis (ar PDF piegrieztni)
  • Zābaciņi bēbītim
  • Bērnu gulta - mājiņa
  • Riepu sēžamie bērniem

Jaunākās receptes

  • Mājās cepta pita
  • Ricotta tarte ar tomātiem
  • Klasiska meduskūka
  • Melnais un sarkanais
  • Visgaršīgākā neceptā siera kūka

© 2023 Mammu Māksla 2019