Ravējot dobi apciemoja mūza. Ļoti sagribējās sāļu pīrāgu bez gaļas (tāpēc pie veģetārajām receptēm) un trāpīju desmitniekā, tarte pazuda divās ēdienreizēs :)
Uzreiz brīdinu tos, kam veģetārs nozīmē bez olām un piena - šajā receptē ir siers, sviests, ricotta un ola. Es par veģetāru uzturu dēvēju to, kur nav gaļas.
Tad nu tā, gatavam rezultātam vajadzēs:
250g miltu
180g auksta sviesta (standarta mūsdienu paciņa)
50-60ml auksta ūdens
pustējkarote sāls
250g ķirštomātiņu
2 paciņas (laikam 2x250g) ricotta
sauja rīvēta cietā siera (aizmirsu nosvērt, tāda pilna sauja rīvētā tilpumā)
sauja sasmalcināta svaiga bazilika
svaigi malti pipari
sāls pēc garšas
2 lieli sarkanie sīpoli
ēdamkarote sviesta sīpolu karamelizēšanai
sāls un pipari pa šķipsnai
balsamico etiķis ~50-80ml
Nu ko, ķeramies klāt!
1
Sāksim ar mīklu. Ja ir virtuves kombains ar mīklas uzgaļiem, tad šis ir baigi vienkārši, samaisa miltus ar sāli un pa druskai vidējā režīmā liek klāt sviesta gabaliņus. Vēlams sagriezt tādos 1cm3 kubiciņos. Maisa, maisa, kamēr milti sāk atgādināt tādus kā putraimus. Tad pieliek auksto ūdeni un viss smuki savelkas mīklai līdzīgākā masā. Kad liekas, ka kombaina darbība vairs neko neuzlabo, ņem samīca ar rokām līdz smukai bumbai. Ja kombaina nav, nāksies šo mīcīšanu darīt ar rokām, bet tieši tāpat, uz galda izliek miltus ar sāli un pa druskai pievieno sviestu. Kad mīkla gatava, liekam ledusskapī sastingt. Minimums uz stundu, vislabāk uztaisīt iepriekšējā vakarā.
2
Cepsim pamatni! Ņem cieto mīklu un mēģina rullēt. Es pat necentos iemīcīt, lai mīkla kļūtu padevīgāka. Lieliski iznāca, vienkārši ar spēku rullējot un grozot ik pa laikam uz otru pusi. Labums šim visam ir cepšanā, labāk saglabā formu. Tātad izrullē pamatni nu tā, kādu 5-7mm biezumā, liek tartes pannā (tā ar rievaino maliņu), bet der jebkura cita apaļa cepamforma. Jāatceras atstāt augšmalā vismaz 1cm pārkari, jo cepot būs sarukums un mēs taču negribam rezultātu seklāku, kā cerēts. Apgriež liekās malas un gatavojas cepšanai. Parasti es baigi čakarējos ar tiem smagumiem, ko ielikt formā. Respektīvi, uz ieklātās mīklas jāieklāj cepampapīrs un jāuzliek kādi cepami smagumi, lai mīkla neuzpūstos. Un nekad man neiznāca labi. Mūza šoreiz lieliski piestrādāja, virs cepampapīra uzliku smago čuguna pannu. Sanāca ideāli! Parasti jau cilvēki liek kādus pelēkos zirņus vai pupas vai ko tamlīdzīgu. Cepam 180 grādos, kamēr malas sāk palikt brūnas. Ņem ārā un padzesē.
3
Kārta pildījumam. Ricotta sieru sajauc ar rīvētu cieto sieru, pievieno sasmalcinātu baziliku un sāli skatās pēc garšas, man neprasījās, jo ricotta jau ir gana sāļa. Kad masa gatava, ieklāj izceptajā formā un izlīdzina. Pa virsu iespiež uz pusēm pārgrieztus ķirštomātiņus ar griezuma vietu uz augšu. Es ieliku arī dažas šķēles parastā tomāta. Jāsaka, ka ķirštomātiņi bija garšīgāki, jo nav vēl īsto Latvijas tomātu sezona sākusies. Pārkaisa ar svaigi maltiem pipariem un nedaudz sāli. Liek atpakaļ krāsnī 180 grādos, kamēr tomāti sulo un mīklas maliņas brūnas. Ņem ārā un atdzesē.
4
Kamēr tarte cepas, gatavojam karamelizētos sīpolus. Ēdamkaroti sviesta liek katliņā ar šķēlēs sagrieztiem sarkanajiem sīpoliem. Sautē kādas 5min, kamēr sīpoli sāk palikt caurspīdīgi. Pievieno šķipsnu sāls un piparus, kas liks sīpoliem sasulot. Sautējam, kamēr sīpolu šķidrums sāk brūnēt. Tad pievieno balsamico etiķi un pasautē, līdz sīpoli mīksti un liekais šķidrums novārījies. Ja nu pēc garšas prasās saldāki, var piešaut klāt kādu karoti cukura, saldums atkarīgs no sīpolu gatavības.
5
Kad tarte gatava un izņemta no pannas (vienmēr pagaidiet, līdz tā padziest, lai izņemtu no pannas, nesabojājot pamatni un pildījuma virspusi), dekorē ar karamelizētajiem sīpoliem un svaigiem garšaugiem.
Lai labi garšo!