Kad taisu maizi, man mēdz uznākt iedvesma piejaukt klāt visādas garšīgas lietas. Šoreiz piebira arī Parmesan siers un radās ļoti garda maizes recepte, kas palikusi manā recepšu klāstā biežai lietošanai.
Tad nu tā, gatavam rezultātam vajadzēs:
- 3-3.5 glāzes (es izmantoju 250ml) kviešu miltu
- 1 glāzi piena
- sauso raugu (daudzums atkarīgs no tā, kas rakstīts uz paciņas, bet visbiežāk paciņa paredzēta 500g miltu)
- Šķipsnu sāls
- 1 tējkaroti cukura
- 100g smalki rīvēta Parmesan vai Grana Padano siera
- šķipsnu rozmarīna
- šķipsnu oregano vai raudenes (viens un tas pats)
Ķeramies klāt! 1
Pienu uzsilda līdz kādiem 30 grādiem (kad var ielikt pirkstu un neliekas karsts). Sauso raugu ieber pienā, pievieno cukuru un atstāj uz 5min. Ja raugs būs labs, tas sāks darboties. Ja nekas nenotiks, jāņem jauna paciņa rauga. Kā izskatās, kad raugs sāk darboties? Tas sāk veidot putiņas, jo notiekot reakcijai starp raugu un cukuru, rodas ogļskābā gāze. Tieši tāpēc ir svarīgi iebērt cukuru glāzē. Lūk, kā izskatās labs raugs, kas sācis darboties:
2
Kamēr raugs pūšas, samaisa visas sausās sastāvdaļās. Es uzreiz beru iekšā mīklas mikserī ar mīklas mīcīšanas uzgaļiem un padarbinu kādu minūti.
3
Ja ar raugu viss labi, piena/rauga maisījumu pielej klāt miltiem, un maisa mīklu mikserī, kamēr tā sāk turēies vienā gabalā :) Tad jāsāk mīcīt ar rokām.
4
Mīca mīklu, kamēr visi mazie krikumiņi ir salipuši vienā lielā smukā bumbulī. Es parasti mīcu ar rokām kādas vēl 5min, lai ir tiešām viendabīga un labi samīcīta mīkla.
5
Lielu bļodu izsmērē ar eļļu, liek tajā mīklas bumbu un atstāj uz stundu siltā vietā raudzēties. Es parasti ieslēdzu cepeškrāsni vismazākajā režīmā, kad tik tikko ieslēdzas lampiņa, tas ir apmēram uz kādiem 30 grādiem. Apsedzu ar dvielīti un ļauju rūgt.
Šādi izskatīsies mīkla pēc kādas stundas siltumā.
6
Kad mīkla dubultojusies, to ņem ārā no bļodas, un ar rokām izrullē garu desu un sadala to mazākās bumbiņās. Man no šī mīklas daudzuma parasti sanāk ap 15-17 bumbiņām. Tās atstāj vēl uz 20-30min uzrūgt otro reizi, bet jau uz cepeškrāsns pannas, lai mīklu lieki vairs netraucētu. Var cept arī kā tostermaizi vai kukulīti, attiecīgi jāliek atbilstošā veidnē vai jātaisa kukulītis. Otrreiz jāuzraudzē gan ir jebkurā gadījumā.
7
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Liek uzrūgušo mīklu iekšā un cep, kamēr mazās maizītes kļūst viegli brūnas. Kukulīša gadījumā - zeltaini brūnas. Aizmirsu uzņemt laiku cepšanai. Kad gatavas, ņem ārā no krāsns un pārliek uz restītēm dzesēties. Smaržo visa māja!
Maizītes sanāk ļoti mīkstas un pufīgas, ar viegli cietu garoziņu.
Šīs mīklas lieliskākā īpašība ir tā, ka ja maizītes uzgrauzdē tosterī vai grilā (es parasti pārgriežu uz pusēm un ielieku sviestmaižu grilā ar griezuma vietu uz leju), tās pievienotā cietā siera dēļ kļūst īpaši kraukšķīgas un fantastiski garšo! Man vislabāk garšo ar kādu konservēta tunča un marinētu kaperu maisījumu un vienkārši svaigu rukolu, bet te nu izdoma ir jūsu rokās.