Atvaļinājumā Grieķijā ēdām tik garšīgas svaigi ceptas pitas maizes ar vienkārši grieķu salātu pildījumu, ka, atbraucot mājās un gatavojot vakariņas grieķu vakaram, šķita tikai loģiski cept pitas maizes pavisam svaigas! Un tas ir tik vienkārši un nenormāli garšīgi, ka nespēju vairs iedomāties pirkt gatavās!
Tā nu sagadījās, ka sabildēju visu gatavošanas procesu, tā ka šī recepte ir ar bildēm pa soļiem! Jēei!
Tad nu tā, gatavam rezultātam vajadzēs:
- 3 glāzes (es izmantoju 250ml) kviešu miltu
- 1 glāzi silta ūdens (es izmantoju vienkārši ļoti siltu ūdeni no krāna)
- sauso raugu (daudzums atkarīgs no tā, kas rakstīts uz paciņas, bet visbiežāk paciņa paredzēta 500g miltu)
- Šķipsnu sāls
- 1 tējkaroti cukura
- 3 ēdamkarotes olīveļļas
Ķeramies klāt! 1
Raugu ieber siltā ūdens glāzē, pievieno cukuru un atstāj uz 5min. Ja raugs būs labs, tas sāks darboties. Ja nekas nenotiks, jāņem jauna paciņa rauga. Kā izskatās, kad raugs sāk darboties? Tas sāk veidot putiņas, jo notiekot reakcijai starp raugu un cukuru, rodas ogļskābā gāze. Tieši tāpēc ir svarīgi iebērt cukuru glāzē. Lūk, kā izskatās labs raugs, kas sācis darboties:
2
Kamēr raugs pūšas, samaisa miltus ar sāli. Es uzreiz beru iekšā mīklas mikserī ar mīklas mīcīšanas uzgaļiem.
3
Ja ar raugu viss labi, to pielej klāt miltiem, pievieno arī eļļu un slēdz iekšā mikseri un ļauj tam maisīt un mīcīt mīklu, kamēr tā turas kopā vienā gabalā :) Tad jāsāk mīcīt ar rokām.
4
Mīca mīklu, kamēr visi mazie krikumiņi ir salipuši vienā lielā smukā bumbulī. Es parasti mīcu ar rokām kādas vēl 5min, lai ir tiešām viendabīga un labi samīcīta mīkla.
5
Ielej bļodā nedaudz eļļas un izsmērē pa malām. Liek iekšā mīklas bumbu un atstāj uz 90min siltā vietā raudzēties. Es parasti ieslēdzu cepeškrāsni vismazākajā režīmā, kad tik tikko ieslēdzas lampiņa, tas ir apmēram uz kādiem 30 grādiem. Apsedzu ar dvielīti un ļauju rūgt.
6
Kad mīkla dubultojusies, to vēlreiz samīca. Jā, tā samazināsies, bet tas nekas, tā jābūt. Ar rokām izrullē garu desu un sadala to mazākās bumbiņās. Man no šī mīklas daudzuma parasti sanāk ap 15-17 bumbiņām. Tās atstāj vēl uz 20-30min uzrūgt otro reizi.
7
Uzliek karsēties pannu vidējā temperatūras režīmā. Visparastāko pannu ar vēlams nepiedegošu pārklājumu. Uz čuguna pannas tik smuki nesanāk, bet der arī tā. Tikmēr var ķerties klāt pie pitu rullēšanas. Ar mīklas rulli izrullē mīklu apmēram 16-18cm diametrā, cik nu tā ļaujas.
8
Liek izrullēto pitu uz sakarsētas pannas un gaida pirmos burbuļus. Mīklai ir jāpūšas. Tā var neuzpūsties vienmērīgi (kā aiznākamajā foto), bet burbuļiem ir jāveidojas. Kad burbuļi ir apmēram tik lieli kā nākamajā foto, pita jāapgriež uz otru pusi un jāļauj tai apbrūnēt arī no otras puses.
Lai panāktu brūnāku pitas maizi, var uz pannas uzliet nedaudz olīveļļas. Taču, ja gribas vēlāk to apsmērēt ar ķiploku eļļu, es parrasti cepu uz vienkārši tīras pannas, lai pitas maizes nebūtu pārāk eļļainas.
Gatavas maizes visgaršīgākās ir siltas, protams :) Līdz nākamajai dienai var saglabāt mīkstas, apklājot ar foliju vai pārtikas plēvi.
Grieķijā pitas maizes ēd ar girosu un grieķu salātiem, kā kebabu. Mēs mājās liekam iekšā visu ko, ceptu cūkgaļu, kāpostus, grieķu salātus utml. Ja ir izveidojusies pilnā kabata, var griezt maizi vaļā un likt pildījumu iekšā. Bet es loku uz pūsēm :) Un, protams, neaizmirstiet par Tzatziki mērcīti!