Līdz ko beidzas dārza darbu sezona, iestājas apnikums ēdienos, jo savu ierasto 5-7 recepšu vietā gribas izmēģināt ko jaunu. Rakos pa savu recepšu grāmatu kalnu un uzgāju kaut ko interesantu. Pie reizes noskaidroju, ka šerijs ir gandrīz portvīns, kurš man ļoti tīk. Tad nu ar nelielām izmaiņām tapa šis ēdiens. Ir garšīgi, taisīšu vēl!
Vajadzēs:
- 250ml šerija vai cita stiprināta vīna
- 400g vistu aknu
- 1 ķiploka daiviņu
- sauju svaigu sasmalcinātu pētersīļu
- sāli un piparus pēc garšas
- nedaudz eļļas cepšanai
Ķeramies klāt!
1
Sāksim šoreiz ar mērci, jo tā jāgatavo salīdzinoši ilgāk. Mazā katliņā uzkarsē šeriju. To vāra tik ilgi, kamēr šķidrums reducējies un kļuvis par viegli biezu sīrupu. Atdziestot tas sabiezēs vēl vairāk, tāpēc nevajag uztraukties, ja liekas, ka pēc mērces neizskatās. Tā kā šerijā ir salīdzinoši daudz cukura, brīdinu, ka šķidrumam pie vārīšanās patiks šļakstīties un burbuļot, nošļakstot plīti :)
2
Pannā uzkarsē eļļu un apcep sasmalcinātu ķiploku. Tad temperatūru palielina un pievieno aknas. Aknas pirms cepšanas attīra no šķiedrām un taukiem. Aknas cep uz diezgan lielas liesmas kādas 3-4 minūtes no abām pusēm, lai ārpuse iegūtu brūnu, viegli kraukšķīgu garoziņu, bet iekšpuse būtu tikko izcepta.
3
Pievieno sāli un piparus pēc garšas/vēlmēm. Kārto uz šķīvja, pārlej ar šerija mērci un pārkaisa ar svaigiem pētersīļiem.
Šis ēdiens var būt uzkoda, mērci servējot atsevišķi un aknu gabaliņus tajā iemērcot. Bet kopā ar piedevām šīs ir lieliskas vakariņas, kuras nesatur daudz ogļhidrātu un nav arī "smags" ēdiens.
Lai izdodas un labi garšo!