Ēdam veselīgi! Lēcas ir viens no olbaltumvielām bagātākajiem pākšaugiem, turklāt tās satur daudz vitamīna B9 jeb folijskābes, kura palīdz cīņā pret mazasinību un ir neatņemama grūtniecības sākumposma vitamīnu sastāvdaļa. Un vistas gaļā (liesā) nekā slikta vispār nav (ja vien nepērkat ar hormoniem uzpumpētās vistas).
Vajadzēs:
- Trīs saujas lēcu (pēc izvēles, man bija dzeltenās)
- 4 vistu stilbiņus (var pirkt jau atkaulotus, ja atrodat)
- divas saujas šampinjonu
- ēdamkaroti eļļas
- ēdamkaroti sojas mērci
- 40-50g tumšā cukura sīrupa
- 2 ķiploka daiviņas
- 1 mazu sīpolu
- Lēcu vārīšanas buljonam pāris lauru lapas, dažus smaržīgos piparus, garšaugus, kādu selerijas kātu un burkānu vai izmantojiet kādu no gatavajiem buljona maisījumiem (es iesaku tikai tos, kuri nesatur palmu eļļu un garšas pastiprinātājus)
- sāli, piparus pēc garšas
- svaigus lociņus pasniegšanai
Ķeramies klāt!
1 Ielejam katliņā ūdeni, uz tām trim saujām lēcu kādu 1.5L, saliekam visu buljonam nepieciešamo un liekam vārīties. Pa to laiku noskalojam lēcas, viņām tāpat kā pupām un zirņiem mēdz būt dažādi smalkumi klāt. Beram katliņā un uz mazas uguns vāram, ik pa laikam apmaisot, lai nepielīp pie katliņa dibena (viņām ir tāda tendence).
2 Kamēr lēcas vārās, atkaulojam vistu, sagriežam kādos vien gabaliņos gribās, pielejam sojas mērci, pievienojam smalki sagrieztu ķiploku un sīpolu un atstājam ievilkties uz kādām 20min. Var atstāt arī ilgāk, ja taisa laicīgi iepriekš.
3 Ņemam pannu, uzlejam to mazo daudzumu eļļas, uzkarsējam. Liekam virsū vistas gabaliņus un apcepjam brūnus. Kad apcepti brūni, samazinam karstumu un ļaujam sutināties, lai arī vidus mīksts. Pievienojam sagrieztus šampinjonus un turpinam cept. Kad šampinjoni un vista jau gatava, pievienojam cukura sīrupu, lai viss nedaudz sakaramelizējas. Cukura sīrupa vietā var izmantot kādu ēdamkaroti medus. Tīrs cukurs tikai dos saldumu.
4 Skatāmies, vai lēcas mīkstas. Ja vēl nav, pavāram vēl. Ja nepieciešams, pielejam vēl ūdeni. Savukārt, ja ir jau mīkstas, bet ūdens par daudz, tad to nedaudz nolejam un ļaujam atlikumam ievārīties lēcās. Tāpat izņemam arī selerijas kātu un burkānu, un lauru lapas (bet arī to var ēst).
Pasniedz gaļu un lēcas kopā.
Lai izdodas un labi garšo!