Mājās gatavots liellopgaļas burgers - ņam, ņam. Zinot visas sastāvdaļas pat grūti saskatīt tik ļoti izslavēto burgeru neveselīgumu. Katrā gadījumā, retu reizi jau var!
Šī gada aktīvās grilsezonas noslēgumā (desiņas es vēl ziemā cepšu, bet tā jau nav grillēšana) un manas dzimšanas dienas sakarā tika nolemts cept burgerus, tādus īstus, mājās gatavotus sulīgus burgerus.
Kā tas notika un kas tam bija vajadzīgs...
Sastāvdaļas:
- burgeru maizītes, iepakojumā pa trim
- liellopa gaļa, vēlams Latvijas (man bija 1kg, pietika 15 burgeriem)
- barbeque mērce, kuras pagatavošanas recepte meklējama šeit: Liellopa steiks ar kolas mērci
- marinēti gurķīši
- marinēti sīpoli
- svaigu tomātu šķēlītes
- svaigas biešu šķēlītes (ir burgeru ēdāji, kas grib bietes savā burgerā)
- dažas salātlapas (man gan nebija, jo siltumnīcā vairs nav)
- ātri kūstošais siers kvadrātiņos (nu tie siera izstrādājumi, kas katrs savā plēvītē ietīts, ekskursantu sapnis)
- 1 ola, sīpoli, ķiploki, sāls, pipari, pētersīļi gaļas pagatavošanai
- majonēze, sinepes vai tomātu mērce, ja ir tāda vēlme
Saraksts garš, bet darba ne tik daudz.
Ķeramies klāt!
1 Sāku es ar sīpolu marinēšanu divas dienas pirms grilsezonas noslēguma. Sagriezu sīpolus ripiņās, sadalīju pa riņķīšiem, saliku burkā un aplēju ar karstu marinādi. Marināde pavisam parastā, kā gurķiem - uz 1l ūdens 2 ēd.k.sāls, 2 ēd.k. cukurs, smaržīgie pipari, lauru lapas, ķiplociņš un etiķis 9% 3 ēd.k.
2 Kad grillēšanas diena klāt, no rīta sagatavoju gaļu. Liellopa gaļu samaļ (ja nav nopirkta jau malta), pievieno smalki sakapātus sīpolus, sasmalcinātu ķiploku, sasmalcinātus svaigus pētersīļus, sāli, piparus pēc garšas un 1 olu. Visu labi samaisa un veido gaļas plācenīšus. Man no kilograma gaļas sanāca 15, bet vajadzēja taisīt mazāk un drusku lielākus, iesaku to arī jums. Katram gaļas plācenītim vidū iespiež iedobi, lai gaļa labāk izceptos un lai nesanāktu apaļas kotletes (kotletes cepot, tās arī paliek apaļākas, nekā uzliktas uz pannas).
3 Uzvārīju kolas mērci, izmantojot šogad vārīto tomātu mērci un zero kolu (principā nelietoju parasto kolu to 10.4g cukura uz 100g dzēriena dēļ (vai zinājāt, ka ledustējā ir 30g cukura uz 100g dzēriena, tas ir trešdaļkrūze ar cukuru!!!). Kolas mērces recepti meklējiet augstāk rakstā par liellopa steiku. Nevienam pat nevajadzēja ne sinepes, ne majonēzi, ne tomātu mērci papildus, jo šī mērce ir ļoti, ļoti garšīga un ideāli atbilstoša šādiem burgeriem.
4 Sagatavo pārējās sastāvdaļas, saliekot bļodiņās jau sagrieztas burgeru sastāvdaļas. Lūk, šādi:
5 Grillēšana var sākties. Cepam gaļiņu brūnu un sulīgu (vidū pat nedaudz iesārtu). Kad gaļa gatava, ātri uzsildām (piededzinām) burgermaizītes un liekam visu iekšā!
Lūk, šāds rezultāts:
Jauku grilsezonas noslēgumu arī jums!
Lai izdodas un labi garšo!