Man dārzā aug citrontimiāns, kurš nu kļuvis par vienu no maniem mīļākajiem garšaugiem. Kas ir ļoti ērti, tas ir griežams svaigs pat ziemā (ja rudenī atstāts labi daudz neapgriezts). Šoreiz tas tika salikts kopā ar laša fileju.
Citrontimiānam piemīt divējāds aromāts. No vienas puses tas ir ar timiānam raksturīgo smaržu un garšu, no otras puses, tam ir spēcīgs citronu aromāts. Tāpēc tas lieliski papildina zivju ēdienus. Zemeņu sezonā noteikti izmēģināšu receptes kopā.
Vajadzēs:
Lasi
Dažus zariņus svaigu citrontimiānu
Vienu veselu citronu
Svaigus maltus melnos piparus
Nedaudz eļļas
Ēdamkaroti vorčesteras mērci
Ķeramies klāt!
1
Es vienmēr pērku svaigu lasi nevis jau gatavu fileju finansiālu apsvērumu dēļ. Esmu piešāvusies to tik ātri izfilēt, ka liels laika zudums arī nav. Tāpēc pirmais punkts tiem, kuri pērk svaigus - sākam ar laša filēšanu. Tās, kur klāt vēl turas zivs gaļa, saglabājam kādai zupiņai, atliek vien iemest saldētavā. Katram nu tas filēšanas veids ir savs, es nogriežu galvu, asti, vēdera taukaino daļu un mugurai augšpusīti. Tad gar asakām precīzi griežu ar nazi, līdz vidusdaļas asakām, kuras to mīkstuma dēļ var izvilkt visas reizē. Ja beigās kāda asaka vēl palikusi to ar pirkstiem vai asaku pinceti izvelk arā. Uz tausti pārbauda, vai nav palikušas kādas asakas, to nu neviens filejā negrib.
2
Ņemam fileju, sagriežam porcijas lieluma gabalos. No viena vidēja izmēra laša sanāk kādas 4-6 porcijas, atkarībā no lieluma. Protams, ja tiek pasniegtas piedevas, filejas porcijas var būt mazākas. Fileju aplaista ar ēdamkaroti vorčesteras mērces, un apber ar pipariem un ļauj mirkli ievilkties.
3
Uzkarsē grilpannu, uz tās uzlej pavisam nedaudz eļļas vai arī iesmērē pannu ar eļļā samitrinātu papīra dvieli vai otiņu. Tas vajadzīgs tikai tāpēc, lai lasis nepierautos pie grila restēm. Var cept arī uz parastās pannas, princips tas pats.
4
Viegli iemarinētos laša filejas gabalus liek uz sakarsētās pannas un cep kādas 5 min no vienas puses. Apslaka ar svaigi izspiestu citrona sulu. Kad apgriež uz otri pusi (griezt uz otru pusi var, kad redzams, ka vismaz trešdaļa no visa biezuma ir dabūjusi termoapstrādi), virsū uzliek citrontimiāna zariņus un cep, kamēr gatavs. Jāmēģina notrāpīt temperatūra tāda, lai lasis nepiedegtu un nepārceptos.
Pirms ēšanas citrontimiāna zariņus novāc, jo sakošļājami tie nav, lapiņas gan var atstāt. Piedevas pēc izvēles, es šo labprāt ēdu vienu pašu vai ar kādu dārzeni blakus.
Ēdiena uzturvērtība:
100g produkta satur (bez piedevām): |
|
Enerģija | 147 kcal |
Tauki | 9.1 g |
no tiem piesātinātie | 1.4 g |
Ogļhidrāti | 0.3 g |
no tiem šķiedrvielas | 0 g |
no tiem cukurs | 0 g |
Olbaltumvielas | 16.3 g |