Reiz kādā dienā, kad makarūni un eklēri savu popularitātes virsotni jau bija sasnieguši, manā redzeslokā nonāca spoguļglazūras recepte. Pēc vairākiem mēģinājumiem un dažādām pieļautajām kļūdām beidzot esmu nobriedusi aprakstīt procesu un dalīties ar rezultātiem...
Recepte, pēc kuras vados, ir no carinastewart.com resursa, tur arī lieliska pamācība, lai viss izdotos.
No sastāvdaļām vajadzēs:
300g cukura
200g saldinātā, iebiezinātā piena
150ml + 125ml ūdens
20g želatīna pulvera
350g baltā šokolāde
Želejveida vai šķidrās pārtikas krāsvielas (pulvera neizmantojiet, izstāstīšu vēlāk)
1 sasaldēta musa kūka :) Musa kūkai man pagaidām nav pierakstīta recepte, bet domājam, ka drīzumā tāda taps. Solīt nesolu, bet būs :)
Ķeramies pie lietas!
1
Cukuru, iebiezināto pienu un 150ml ūdens ielej katliņā un karsē, ik pa laikam apmaisot. Karsē, kamēr viss cukurs izšķīdis un masa ir spīdīga un viendabīga.
2
Želatīnu ieber 125ml ūdens un uzbriedina.
3
Kamēr notiek 1 un 2, sasmalcina balto šokolādi supermazos gabaliņos. Es parasti izberu uz dēlīša un ar nazi sašņikāju. Jo smalkāki gabaliņi, jo labāk izšķīdīs.
4
Kad kondensētā piena masa uzmet pirmo burbuli, to noņem no karstuma un iemaisa uzbriedināto želatīnu.
5
Šo masu pārlej bļodā iebērtiem sasmalcinātajiem šokolādes gabaliņiem un rūpīgi izmaisa.
6
Sadala tik daļās, cik krāsas paredzētas un iemaisa pārtikas krāsvielas. Pirmajā reizē man likās, ka ja jau pulvera krāsas paredzētas šokolādes iekrāsošanai, tad jau derēs arī pie šīs receptes. Nekā! Smalkās pulvera daļiņas ir redzamas pat pēc glazūras izlaišanas cauri sietam. Tā nedariet, vajag želejas vai šķidro krāsu.
7
Masu atdzesē līdz normālai ķermeņa temperatūrai. Es parasti tik daudzas lietas paralēli daru, ka aizmirsu par glazūras uzmanīšanu un vienmēr sāku to liet pie 36 grādiem, lai gan oriģinālajā receptē ir 37°C. Šis grāds gan neko nav sabojājis. Ja nav virtuves termometra, tad iemērcot pirkstu glazūrā, sajūtai jābūt tādai, ka temperatūra ir vienāda, nav ne karsts, ne auksts.
8
Ņem ārā no saldētavas musa kūku, liek uz kāda diametrā mazāka pamata, lai glazūra varētu notecēt un aiziet tecināšana. Kā tas izskatās, redzams video zemāk. Es kā praktisks cilvēks, glazūru izmantoju vēlreiz, ja tuvākajā laikā vēl kāda kūka jārotā. Šoreiz bērni apēda notecējušo :)
9
Kūka patek kādu laiciņu un tad jau pilītes sastingst. Tad ar pārlikt uz paredzētā pamata un likt ledusskapī vai rotāt ar ko nu vēl paredzēts. Zemāk arī daudz un dažādas spoguļkūku fotogrāfijas.
Ja runājam par neizdošanās aspektiem, tad viena kūka man neizdevās, jo pamats nebija līdzena musa kūka. Noteikti taisiet otrādi apgriezto musa kūku, tā lai musa masa ir nevis ielieta formā un kūkas augšpuse ir uz augšu, bet gan otrādi, muss apakšā, biskvīts augšā un tad saldētavā.
Otrs, kūkas ārpusei jābūt vienā krāsā, jo spoguļglazūra kūkas sānos ir vairāk caurspīdīga un ja kūka ir dažādos slāņos, to var redzēt cauri glazūrai (skatīt kūku ar zilo glazūru).
Trešais, nekad nepielieciet par maz vai par daudz želatīna. Te nu proporcija reiz ir tas, kas jāievēro. Vai nu notecēs par ātru no kūkas, vai par ātru sabiezēs. Vajag tieši pēc receptes.
Ceturtais, lai izvairītos no jebkādiem nelīdzenumiem un iegūtu perfektu spoguli, izlaidiet glazūru cauri sietam pirms liešanas uz kūkas. Tas viss izdosies!