Atcerējos bērnību, klimpas ķīselī. Man tikai nekad tas ķīselis negāja pie sirds, tāpēc uzlaboju recepti :)
Vajadzēs
- 200g biezpiena
- 2 olas
- 5-6 ēd.k. miltu
- 200g cukura
- sāli pēc garšas
- 1 citronu
- 200-300g svaigas vai saldētas dzērvenes
Ķeramies klāt!
1
Olas sakuļam ar cukuru (olām cukuru pievienot nav obligāti, jo ogu mērce būs salda, bet ja gribas arī saldas klimpas, tad arī šeit var pievienot kādas pāris ēdamkarotes cukura), pievienojam biezpienu, un visu samaisām viendabīgā masā.
2
Pierīvējam citrona miziņu un, ja vēlas, pievieno šķipsniņu sāls, visu labi samaisa.
3
Beram klāt miltus, kamēr masa ir pietiekami stingra, lai no tās varētu izrullēt desiņu. Atkarībā no olām un biezpiena tās var būt gan tikai 4 ēdamkarotes, gan arī visas 8.
4
No masas izrullējam desiņu un sagriežam kumosa lieluma gabaliņos. Var veidot arī iegarenas klimpas ar divām tējkarotēm, pārliekot mīklu no vienas otrā.
5
Katlā uzvārām ūdeni, pa vienai metam iekšā klimpas, uzmanot, lai ūdens visu laiku vārītos un lai klimpas nepieliptu pie katla dibena.Kad tās uzpeld, jāpavāra vēl kādas pāris minūtes un ar putu karoti jāizceļ no ūdens.
6
Kamēr klimpas vārās, sablenderējam ogas un tām pievienojam atlikušo cukuru, labi samaisām, lai cukurs izšķīst. Ja masa par biezu, var pieliet nedaudz ūdens. Ja dzērvenes nepatīk, to vietā var likt jebkuras citas ogas. Ja tās ir zemenes, cukuru vairāk pievieno biezpiena masai un pašām ogām nemaz, tas rada jauku skābā un saldā spēli. Ogu vietā var izmantot arī konservētus persikus, tad bilde smukāka.
7
Pasniedzam, ielejot dziļā šķīvi ogu mērci un ieliekot klimpas vidū.
Lai izdodas un garšo!