Un kāpēc gan zefīri nevarētu būt zili? :) Šoreiz tā arī sanāca, bet tapa arī parastie baltie ābolu zefīri. Tad nu recepte abiem.
Vajadzēs:
Kādus 5 lielus ābolus, lai pēc to cepšanas pāri paliktu ~250g ābolu biezeņa
150-200g cukura (atkarībā no ābolu salduma)
1 lielu olas baltumu
450g cukura
150g ūdens
7g agara (es izmantoju Rapunzel ražojuma, ar šo sanāk vislabāk)
Krāsvielu, ja tādu izmanto
Ķeramies klāt!
1
Ābolus sagriež četrās daļās, izgriež serdes un kārto cepamajā pannā. Liek cepešniekā 180 grādos uz kādām 20min, kamēr tie mīksti. Tad ņem ārā atdzesē, attīra no miziņām un liek katliņā. Savāra kopā ar cukuru un novāra lieko mitrumu. Gala rezultātā jābūt 500g masas (ābolu mīkstums + cukurs). Masu atdzesē.
2
Atdzesēto ābolu masu liek virtuves mikserī/putotājā, sauciet kā gribat. Labi, ja ir tāds, kas nav jātur rokā, jo kādu laiciņu jāputo, var apnikt. Jebkurā gadījumā, ābolu masai pievieno pusi no olas baltuma un puto, puto, puto, kamēr tā ir redzami gaišāka un gaisīgāka. Tad pievieno atlikušo olas baltumu un puto stingrās baltās putās, līdzīgi kā bezē cepumiem.
3
Ja ir izaudzināts pastāvīgs mikseris (proti, tas, kurš nav jātur rokā), pa šo laiku var jau savārīt agara cukura sīrupu. Katliņā ielej ūdeni, pievieno agaru un labi izmaisa. Pievieno cukuru un ļauj maisījumam vārīties 3-5min (šis laiks atkarīgs no agara lietošanas instrukcijas). Pēc tam masu atdzesē līdz ~40 grādiem.
4
Kad sīrups atdzesēts, to lēnām lej klāt saputotajai ābolu masai un puto, kamēr masa kļuvusi spīdīga un stingra, pēc putotāja slotiņām atstātās rievas neizplūst. Ja izmanto krāsvielu, šis ir īstais brīdis tās pievienošanai. Es izmantoju pulverveida, lai lieki neriskētu ar mitruma pievienošanu masai.Kad krāsviela iejaukta, masa ir gatava zefīru spiešanai.
5
Ņem konditorejas maisu ar tādu uzgali, ar kuru veidosies rieviņas. Var izmēģināt dažādus un saprast, kurš labāk patīk. Manējam ir 4 palieli robiņi. Liek zefīru masu konditorejas maisā un uz cepampapīra vai silikona pamatnes (ko var ielikt cepeškrāsns pannās, lai vieglāk pārvietot nepieciešamības gadījumā) spiež zefīrus, kādā nu vien formā un lielumā gribas. Esmu taisījusi arī sirds veida zefīra kūku. Zefīriem ļauj apkalst 24 stundas (dažreiz pietiek ar mazāku laiku), apsijā ar pūdercukuru un salipina ar pusītēm kopā.
Voila!
Ēdiena uzturvērtība:
100g produkta satur: |
|
Enerģija | 266 kcal |
Tauki | 0.2 g |
no tiem piesātinātie | 0 g |
Ogļhidrāti | 70.4 g |
no tiem šķiedrvielas | 2 g |
no tiem cukurs | 67.6 g |
Olbaltumvielas | 0.6 g |