Tā vai šitā, bet ir gadījies, ka uz kādu laiku neēdu baltos miltus, tāpēc nākas visur izmantot pilngraudu miltus un mani mīļākie pilngraudu milti ir auzu milti. Līdz ar Ziemassvētku tuvošanos, tika izmēģināta recepte ar šiem miltiem piparkūku mīklā. Par izdošanos laikam ziņo tas, ka šķīvis bija tukšs pāris dienās :)
Recepte pamatā ir tāda pati, kā šeit: Piparkūku mīkla, taču tā kā tiek izmantoti pilngraudu milti, mīkla kļūst cimperlīgāka, milti var būt jāliek vairāk. Viss jāskatās mīcīšanas procesā.
Vajadzēs:
200g Tumšo Dansukker sīrupu
90g sviesta (mūsdienu puspaciņa)
100g cukura
1 lielu olu
šķipsniņu cepamā pulvera
~300-400g pilngraudu auzu miltu
apelsīna miziņu no 2 veseliem apelsīniem
dažādas piparkūku garšvielas. Es šogad izmantoju jau gatavu maisījumu, kurā bija kanēlis, kardamons, ingvers, krustnagliņas, muskatrieksts, melnie pipari, koriandrs. Vajag apmēram 4-5 tējkarotes, jāgaršo!
Ķeramies klāt! Uzskatāma pamācība ar fotoattēliem ir augstāk minētajā linkā, bet šeit sarakstīšu pa punktiem.
1
Cukuru, sviestu un sīrupu liek vienā lielā, un es vēlreiz uzsveru - lielā!, katlā, izkausē, ļauj uzmest burbuli, drusciņu pavāra un slēdz nost.
2
Kamēr mīkla vārās, var gatavot garšvielu maisījumum, visas sastāvdaļas piestiņā sasmalcinot. Ja ir jau gatavais maisījums, tad mirklis atpūtai. Vai arī var darīt, kā es, un jau sākt gatavot glazūru (starpcitu, pūdercukurs plus tik pilītes ūdens, lai iegūtu vajadzīgo glazūras konsistenci). Tāpat, tagad vajag arī norīvēt apelsīniem miziņu.
3
Vēl karstā mīklā iemaisi pusi no miltiem un garšvielas. Ir labi, ja mīkla sāk tā kā drusku lekt nost no katla malām, bet mīcāma vēl nav. Tagad ļaujam atdzist līdz istabas temperatūrai, nu var arī līdz kādiem 30 grādiem, lai olu var iemaisīt, nesačakarējot to. Un vēl vajag pagaršot, vai ar garšvielām ir tā, kā gribās. Vai nevajag vēl piebērt.
4
Kad mīkla atdzisusi, tajā iemaisa sakultu olu, cepamo pulveri un atlikušos miltus. Iemaisa arī apelsīnu miziņu. No katliņa pārceļ mīklu ārā uz galda un mīca, pievienojot vēl miltus, kamēr tā ir normālā rullējamā konsistencē un kļuvusi spīdīga, smuka un smaržīga :)
5
Liekam ledusskapī drusku sastingt, būs vieglāk rullēt.
Nu gatavs, ķeramies pie rullēšanas! Jārēķinās, ka rullēšana būs ķēpīgāka, jo tie ir pilngraudu milti.
Mums izdevās šādas, greznotāji bija pat divgadīgie :)
Ēdiena uzturvērtība:
100g produkta satur (bez glazūras): |
|
Enerģija | 397 kcal |
Tauki | 12.8 g |
no tiem piesātinātie | 6.8 g |
Ogļhidrāti | 65.4 g |
no tiem šķiedrvielas | 4.5 g |
no tiem cukurs | 12.7 g |
Olbaltumvielas | 6.8 g |