Ieejot konditorejā, kuras piedāvājumā ir makarūni, tie būs pirmie, ko pamanīsi, jo šie nu ir cepumi, kuru pagatavošanā pārtikas krāsvielas netiek žēlotas. Tie kļuvuši ļoti populāri, taču to pagatavošana, izlasot daudzās receptes interneta dzīlēs, var šķist ļoti sarežģīta. Tomēr, lai gan tas ir cepums, kas izdosies ne katram iesācējam, ar labiem padomiem un nedaudz praksi izdosies noteikti!
Vajadzēs:
45g mandeles (vai 40g mandeļu miltu, ja izvēlies vieglāko un dārgāko ceļu)
80g pūdercukurs
1 liels olas baltums (~38-40g)
25g cukura
šķipsna sāls
50g krēmsiera (var mascarpone, es izmantoju mazāk treknu versiju- parasto Kārums svaigsieru)
piedevas krēmam (man šoreiz sauja svaigu piparmētru lapiņu)
cukurs krēmam (es izmantoju stēviju, lai nav tik daudz kaloriju)
Ķeramies klāt!
1
Sāksim ar mandeļu "miltiem". Angliski to sauc labāk - almond meal, jo par miltiem tos būtu nepareizi saukt, drīzāk rupja bīdelējuma mandeles. Noblanšē mandeles un nolobi miziņas. Es daru tā - ieberu mandeles verdošā ūdenī, paturu apmēram minūti. Tad nokāšu un ieberu tās ledusaukstā ūdenī. Līdz ko var redzēt, ka miziņas palikušas krunkainas, nokāšu ūdeni un izberu mandeles uz virtuves dvieļa, lai liekais mitrums nožūst. Tad ar izspiešanas metodi tīru mandelēm nost miziņas. Kad mandeles baltas, tās liek blenderī un smalki samaļ. Ja ir kafijas dzirnaviņas, izmanto tās, rezultāts būs smalkāks. Jāiegūst tāds smalkums, lai mandeļu "miltus" varētu izsijāt/izberst cauri metāla sietiņam.
Ja mandeles liekas nedaudz par mitru malšanai, kas var gadīties pēc to blanšēšanas, ieliec tās 50 grādos cepeškrāsnī, lai apžūst.
Var aizstāt šo punktu, nopērkot mandeļu miltus. Bet man cipari runā paši par sevi. Mandeļu milti 250g pakā maksā no 6 līdz 10 EUR pakā. Mandeles ekstra Gemoss veikalā maksā ~20EUR/kg. Ja man vajag 45g mandeļu (labi, es nekad tik maz nepērku, bet teorētiski), samaksāšu Gemosā mazāk par 1 EUR. Toties meklējot mandeļu miltus veikalā, var nobeigt nervus, nopirkt dārgus miltus un, ja makarūni neizdosies ar pirmo reizi, būs ar lielu škrobi iztērēti vismaz 6 EUR un mājās stāvēs mandeļu miltu paka. Padomājiet par to! Turklāt makarūni izdodas vislabākie ar pavisam svaigiem mandeļu miltiem. 2
Nosver 40g mandeļu miltus, piesver klāt 80g pūdercukura un šo masu izsijā caur metāla sietu. Tas vajadzīgs, lai sauso sastāvdaļu maisījumā jau "ieslēgtu" papildu gaisu un lai nebūtu salipušu miltu/cukura graudu.
3
Ņem olas baltumu (var izmantot arī Balticovo olas baltumus no pudeles, esmu cepusi ar tiem, sanāk tikpat labi), pievieno šķipsniņu sāls un saputo olbaltumu. Tad lēnām pievieno 25g cukura un turpini putošanu, kamēr apgāžot bļodu, baltums nekrīt no tās ārā. Es gan sen tā vairs nedaru, uz aci nosaku, kad gatavs. Šis arī ir brīdis krāsas iejaukšanai. Un tā kā pie šīs masas pievienosies vēl 120g sausās masas, krāsu liec nedaudz vairāk, kā liekas, ka vajadzētu, jo krāsa atšķaidīsies ar mandeļu/pūdercukura maisījumu.
4
Ļoti svarīgs uzdevums - mandeļu/pūdercukura iecilāšana olbaltumā. Un tiešām iecilāšana. Aizmirsti par mikseri! Un ja Tu man jautā, ar ko maisīt, es saku, ar silikona lāpstiņu nevis karoti. Ir receptes, kurās rakstīts, ka ieciāšana jāveic, 30 reizes apgrozot silikona lāpstiņu. Nu es arī sākumā mēģināju tieši tik precīzi. Izrādījās, ka jēgas nav. Iecilā vienu masu otrā tik ilgi, kamēr 1) nav redzamu miltu palieku; 2) masa kļūvusi tāda staipīga. Ne tekoša, ne birstoša, bet lēni piloša. Nē pat ne piloša, drīzāk tiešām staipīga. Man tie bija 20-25 lāpstiņas apgriezieni :) Bet es neskaitu. Svarīgi ir masu nepārmaisīt, par to vēlāk.
5
Mīkla gatava, liec to konditorejas maisiņā un caur 3-4mm apaļo uzgali spied uz silikona vai sviestpapīra (cepampapīrs neder!). Es izspiežu aplīšus apmēram 3-4cm diametrā, masa vēl nedaudz izpletīsies pirms cepšanas un cepšanas laikā vēl nedaudz. Rezultāts ir apmēram 4.5-6cm diametrā cepumi.
6
Kad mīklas aplīši izspiesti, vairākas reizes padauzi cepampannu pret galdu, to it kā paceļot no galda un tad nometot, lai izkratītu ārā liekos gaisa burbuļus. Ar metāla cepamo pannu, ir paskaļi :)
7
Kamēr uzkarst plīts līdz 150 grādiem (Celsija), cepumi lai pakalst. Pieredze rāda, ka ilgāka apkaltēšana nav nepieciešama. Otro porciju es pat neapkaltēju, lieku iekšā uzreiz, kad izņemu pirmos un pēc durvju virināšanas atkal sasniegi 150 grādi cepeškrāsnī. Cep krāsns vidū apmēram 15min (šāda izmēra cepumus). Neļauj tiem sākt palikt brūniem, tas iespaido ne tikai krāsu, bet arī garšu (man garšo apgrauzdētu mandeļu garša, bet tas nav īstais rezultāts). Cepumi ir gatavi, kad tie sāk viegli atdalīties no silikona pamatnes.
8 Izņem cepumus ārā, atdzesē un tikai tad ņem nost no silikona pamatnes. Steidzoties šajā posmā, cepumu vidus paliks pie pannas. Atdzesē!
9
Kārta pildījumam. Šeit nu vaļa izdomai. Es parasti lieku krēmsieru, bet var likt šokolādes ganache krēmu (gan baltās, gan brūnās). Galvenais pagatavoto pildījumu pirms likšanas cepumos, atdzesēt ledusskapī, lai tas ir stingrs un lieki neizmērcē cepumus. Turklāt, ja liksi ļoti šķidru krēmu, cepumi neturēsies kopā, bet slīdēs prom viens no otra. Un, protams, krēma iespiešanai vislabāk izmantot konditorejas turzu, lai smuka maliņa. Var, protams, iesmērēt krēmu arī ar karoti.
Un nu Troubleshooting jeb latviski kļūdu novēršana
"Pēda" jeb cepumu pamatne - kāpēc maniem cepumiem tādas nav?
Ideāli cepumi ir tad, ja tiem pirmajās 5 minūtēs krāsnī uzceļas smuka "pēda", kas ir makarūnu vizītkarte.
1) Lūk, kas notiek, ja mīklu ieliek nepietiekami sakarsētā krāsnī, vai ja krāsns temperatūra ir par mazu (te pat 10 grādiem ir nozīme). "Pēdas" nav.
2) Otrs iemesls, kāpēc cepumi neuzceļas - mīkla ir pārāk šķidra.
Nākamreiz, kad cepšu makarūnus, sabildēšu arī mīklu procesā, lai var redzēt, kādai tai jāizskatās.
Cepumu virsiņa ir saplaisājusi
Iemesli tam var būt dažādi:
1) Mīkla nebija pietiekami vienmērīga
Lūk tieši šis fotoattēls to parāda, pirmais cepums uz plāts izspiedās ovālas formas, līdz ar to - norakstāms dāvināšanai (garša jau no tā nemainās).
2) Krāsns temperatūra ir par lielu
3) Cepampapīrs. Mīkla pielīp pie cepampapīra un tie nespēj uzcelties vienmērīgi visā cepumā, tāpēc saplaisā.
Ļoti izplūdusi "pēda" uz ārpusēm, tā ir zema vai nevienāda biezuma
1) Mīkla bija par sausu. Tam nevajadzētu tā gadīties, ja tiek ievērota recepte. Es varēju šādu bildi uztaisīt, jo dalīju recepti uz pusēm, lai iejauktu divas krāsas (man vajadzēja tikai 6 cepumus, negribēju divreiz maisīt mīklu). Miltus/pūdercukuru var nosvērt precīzi, bet saputoto olas baltumu dalīju uz pusēm uz aci. Tāpēc zaļie sanāca par sausu. Dzeltenais blakus ir gandrīz ideāls (vajadzēja vairāk padaudzīt ārā gaisa burbuļus, pasitot pannu pret galdu pirms cepšanas, te var redzēt, ka gaiss cepšanās laikā ir skrējis ārā, atstājot mazus caurumiņus).
2) Iemesls šādam rezultātam var būt pārāk augsta temperatūra krāsnī, cepumi nepaspēj uzcelties tik daudz, ik ideālā temperatūrā.
3) Vēl viens iemesls uz malām izplūstošiem cepumiem ir pārmaisīta mīkla. Tā jābeidz iecilāt, līdz ko tā ir vienmērīga un staipīga. Līdz ko tā kļūst šķidrāka, cepumi arī izplūdīs.
4) Nevienāda biezuma pēda rodas no nevienādi izspiestas mīklas uz silikona pamatnes. Iesaku, silikona pamatni uzlikt uz cepamplāts un tikai tad spiest mīklu. Pretējā gadījumā, pārceļot silikona pamatni uz cepamplāts, mīkla var sašķiebties un cepumi nesanāks vienmērīga biezuma.
Abas bildes zemāk atbilst problēmai - pārāk zema vai uz sāniem izvērsta pēda.
Un atceries atdzesēt pannu, pirms makarūnu noņemšanas no cepampannas, savādāk sanāks šādi vai vēl trakāk.
Produktu un piederumu izvēle
- Olas es ņemu pa taisno no ledusskapja, kuļu aukstus baltumus. Man nekad nesanāk labi sakult olbaltumu nevienā receptē, ja tas ir istabas temperatūrā. Turklāt, labāk kuļas dažas dienas pastāvējušas olas (ne jau pēc termiņa beigām, bet pēc dēšanas). Esmu izmēģinājusi arī Balticovo piedāvāto olbaltumu pudelē, nav ne vaina, atšķirības nebija.
- Es izmantoju pulverveida krāsvielu. Šķidrā ūdenī šķīstošā krāsa atkarībā no pievienotā daudzuma var padarīt mīklu pārāk šķidru, ar to nevajadzētu riskēt. Labāk izmantot želejas veida vai pulverveida krāsas. Nākamreiz vēlos izmēģināt dabisko krāsu. Esmu veselīgai ēšanai iegādājusies lapu kāposta pulveri, kas lieliski iekrāso vakariņu smūtijus. Iemēģināšu to, un ziņošu. Ir pieejami arī biešu un burkānu pulveri, kuri tikpat lieliski iekrāso, varbūt der arī makarūniem.
- Es Gemosā pērku Extra mandeles, lielākās un par eiro dārgākās, jo tās vieglāk nomizot un tās pašas par sevi ir lielākas (mazāk mizošanas darba).
- Makarūni pielīp pie parastā cepampapīra. Nepieļaujiet jau manis (un daudzu citu) pieļauto kļūdu, nekas tur nesanāks. Silikona pamatnes ir vislabākās. Varot izmantot arī sviestpapīru (kam virsū rakstīts non-stick). Turklāt, ne visas silikona pamatnes ir vienlīdz labas. Man ir viena ideāla, kuru pasūtīju Ebay no Ķīnas. Lai gan viņai nav makarūnu aplīšu, uz viņas sanāk vislabākie makarūni. Man ir ne-Gemosā pirkta lētā makarūnu silikona pamatne, pie tās 30% gadījumu nedaudz pielīp. Ieteikums - noziedojiet naudu un nopērciet labu silikona pamatni.
Šādi nu bija mani Ziemassvētkos ceptie makarūni, ar kuriem gāju ciemos.
Un šeit makarūni tika cepti īpaši divu meiteņu dzimšanas dienu kūkas rotāšanai:
Un šie ir cepumi, kas iekrāsoti ar dabīgu krāsvielu. Ja interesē, lasi vairāk šeit: Makarūni ar dabīgu krāsvielu.
Ēdiena uzturvērtība:
100g produkta satur: | |
Enerģija | 396 kcal |
Tauki | 18.6 g |
no tiem piesātinātie | 7.4 g |
Ogļhidrāti | 53 g |
no tiem šķiedrvielas | 2.0 g |
no tiem cukuri | 49.2 g |
Olbaltumvielas | 7.0 g |
Lai izdodas un labi garšo!