Kurš gan nepazīst un nav kādreiz baudījis vienus no populārākajiem pildītajiem cepumiem Latvijā?! Es laikam kļūstu pārāk veca vai vienkārši kritiska, bet vairs nevaru atrast konditorejās tādus Riekstiņus, kādus kādreiz omītes cepa uz jubilejām... tad nu nekas cits neatliek, kā cept tos pašai mājās.
Vajadzēs:
- Īstu lauku sviestu 200g jeb vienu paciņu (var, protams, aizvietot ar margarīnu, bet no tā ļoti mainās garša), vēlams istabas temperatūrā.
- Cukuru 100g vai drusciņ mazāk.
- Kviešu miltus ~300g (miltu daudzums atkarīgs no to briešanas pakāpes)
- Vārītu iebiezināto pienu ~400g
- Pēc izvēles viena citrona miziņa, smalki sarīvēta (variācijai par tēmu un eksperimentiem virtuvē)
- Īpašās Riekstiņu formītes
Ķeramies klāt!
Vispirms dažas piebildes par sastāvdaļām, precīzāk par cepumu pildījumu. Es piena produktus pārsvarā pērku Straupes veikaliņā vai stendā tirgū. Un gan Centrāltirgū, gan Teikas Straupes veikaliņā ir tāda sverama lieta, kā Piena gardums, Piena našķis vai vienkārši Vārīts iebiezināts piens (kāds nu kuru reizi uzlikts nosaukums), kuru pēc izskata ne ar ko citu nevar sajaukt - tas ir gandrīz tāds pats produkts, kā bundziņās veikalos. Taču ir viena liela atšķirība šim un bundziņu produktam. Ikreiz, kad nopērku veikalā bundžiņās iepakoto produktu, attaisot to vaļā, tam pa virsu ir izkristalizējies cukurs (jūtami un redzami graudiņi), turklāt tas ir tik stingrs, ka ir ar nazi griežams, kas ir apgrūtinoši Riekstiņu pildīšanai, ja mīkla tiek taisīta bez olas un ir īpaši kraukšķīga. Straupes sveramajam gardumam ir vijīga, bieza tekstūra, to ir viegli smērēt pat ar karoti un tad ir daudz garšīgāks par bundžiņu produktu. Kopš atklāju šo produktu, bundžas vairs nepērku, bet izvēle jūsu rokās, katrs pats savu Riekstiņu garšas kalējs :)
Otra piebilde par sastāvdaļām - citronu miziņa. Man ļoti patīk, kādu garšu šī piedeva piedod Riekstiņiem, kuri paši par sevi ir salduma pārpilni cepumi, tāpēc šāds neliels skābumiņš un aromāts ir tieši tas, kas līdzsvaro garšas. Pieļauju, ka veikalos nopērkajamos komerciāli ražotajos Riekstiņos ir klāt citronskābe šim mērķim, bet miziņa ar savām ēteriskajām eļļām piedod īpašu aromātu.
Un tagad pie lietas, nekā sarežģīta pagatavošanā nav, tikai laika un pacietības jautājums.
1 Viss sākas ar mīklu. Sviestu sarīvē uz rupjās rīves un samīca/saputo kopā ar cukuru. Jo vairāk cukura, jo cietāki būs cepumi. Ņemot vērā, ka pildījums ir ļoti salds, es ieteiktu likt mazāk par 100g cukura, nu kādu ēdamkaroti mazāk noteikti.
2 Mīklai pierīvē citrona miziņu, ja vēlas, un labi iemaisa. Tad sāk bērt klāt miltus un mīcīt, līdz iegūta vēlamā konsistence. Mīklu vajag atstāt drusku mīkstāku, nekā liekas, ka vajadzētu. Jo vislabāk to ir apstrādāt pēc izņemšanas no ledusskapja, kur sviests sastingst. Tātad, kad milti iemīcīti, mīklu liekam ledusskapī uz kādām 20min.
3 Mīkla gatava, liekam formītēs. es liku ļoti plānu mīklas kārtiņu, lai pildījumam vairāk vietas. Ne īsti tā, lai gaisma spīd cauri, bet formīti ar pirkstiem cauri just var gan. Vispirms ieliku mīklu vienā formītē un izmēģināju mīklas pūšanos cepšanās laikā, liekot to cepties iepriekš līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Nekad nevar zināt, cik ļoti mīkla pūtīsies, tāpēc labāk izmēģināt, lai nesanāk tā, ka visa formīte piepūšas ar mīklu un pildījumu nav, kur likt.
4 Kad visas formītes piepildītas, cepumi uzcepti, atliek iesmērēt pildījumu un mēģināt saglabāt kādu cepumu arī nākamajai dienai :)
Lai izdodas un labi garšo!