Vai zinājāt, ka kokosriekstu pienu ir iespējams pagatavot mājās? Es līdz šim nezināju. Netīšām uzgāju interesantu recepti internetā, tad nu izlēmu izmēģināt. Šī ir mana versija.
Vispirms garais ievads, kā es nonācu līdz šai receptei un kāpēc vispār kokosrieksts. Kaut kā roka pastiepās veikalā nopirkt kokosriekstu, bērnību atcerējos, kad tā bija eksotika un vesela stunda tika pavadīta, lai to smuki dabūtu vaļā. Līdz šim nebiju baigais svaigo kokosriekstu fans, jo kokosriekstu skaidiņas var nopirkt veikalā, kokosriekstu krēmu/pienu arī. Bet ļoti iespējams, no šodienas tas viss mainīsies.
Kāpēc? Pašgatavotais kokosriekstu piens sastāv no ūdens un kokosrieksta baltās masas (vienkāršībai turpmāk tekstā mīkstums). Veikalā nopērkamais kokosriekstu piens sastāv no ūdens, mīkstuma UN emulgatoriem, saldinātājiem, biezinātājiem un citiem liekiem produktiem. Šoreiz neminēšu konkrētus brendus, bet veikalā nopērkamā kokosriekstu piena sastāvā mēdz būt guāra sveķi, tapiokas ciete, saulespuķu lecitīns, jūras sāls, pat aromātvielas. Ja tas ir kokosriekstu krēms (angliski Creamed coconut), tad tā sastāvā ir arī padaudz cukura. Labi, sveķi, ciete, lecītīns, sāls ir dabīgas vielas, bet vai vajadzīgas?
Kad pagatavoju mājās kokosriekstu pienu, eksperimenta nolūkā daļu no tā paturēju ledusskapī. Saskāba 4 dienās, mīkstums (kas nebija izkaltēts un/vai samalts) sapelēja jau pēc dienas. Lūk, cik dabīgs ir pašgatavots kokosriekstu piens.
Kāda atšķirība starp kokosriekstu pienu un krēmu?
Kokosriekstu piens ir ūdens un mīkstums vienādās proporcijās. Kokosriekstu krēms ir viena daļa ūdens un 4 daļas mīkstums. Ja pagatavo kokosriekstu pienu un nostādina, tad visa baltā masa, kas nostājas maisījuma virspusē, ir kokosriekstu krēms. Tas tā, informācijai, ja pagatavojat un izmantojat receptēs.
Kur izmantot?
Visbiežāk kokosriekstu pienu izmanto dažādās, indiešu un taizemiešu receptēs, thai zupās, karijos. Krēmu savukārt biežāk izmanto saldajos ēdienos. Iespējams pat pagatavot kokosriekstu putukrējumu, kas noteikti būtu daudz veselīgāk par parasto, turklāt piedotu odziņu ierastajiem saldajiem ēdieniem.
Ar ko vērtīgs kokosrieksts?
Kokosrieksts no citiem riekstiem atšķiras ar augsto piesātināto taukskābju saturu. Un lai gan tie, kas vēl nav pētījuši jaunāko atklājumu rezultātus, ka piesātinātās taukskābes nebūt nav tik melnas, kā tās mālē, paliks pie šī teikuma un tālāk rakstu nelasīs, mani nekad nav baidījušas un nebaida piesātinātās taukskābes. Viss jālieto ar mēru un nevajag tik daudz mērīt holesterīna līmeni (angļu valodas pārvaldītājiem iesaku izlasīt rakstu par populārākajiem mītiem piesātināto taukskābju, holesterīna un sirds slimību jomā:The Diet-Heart Myth). No šī piesātinātajām taukskābēm kokosriekstā ir daudz laurīnskābes, kura palielina labā holesterīna līmeni asinīs.
Vēl bez taukiem, kokosrieksts ir ļoti bagāts ar tādām minerālvielām, kā varš, kalcijs, dzelzs, mangāns, magnijs, un cinks. Tajā ir arī daudz B grupas vitamīnu, un tie, kā zināms, ir būtiski veselīgai ādai, matiem un nagiem.
Kokosrieksta augstais tauku saturs nodrošina ilgu sāta sajūtu un, lai gan tam ir augsta kaloritāte, pietiek ar pusglāzi kokoriekstu piena, lai justu sāta sajūtu un negribētos našķēties vismaz uz pāris stundām.
Pārējos labumus varat izlasīt rakstos (saites avotu sarakstā raksta beigās).
Bet nu pie lietas, kā pagatavot kokosriekstu pienu?
Vajadzēs:
Vienu kokosriekstu
Ķeramies klāt!
1 Divos no trim kokosrieksta mīkstajiem punktiem izbakstām caurumu ar irbuli. Iztecinām lieko šķidrumu. Atkarībā no kokosrieksta vecuma, tas var būt gan balts, gan caurspīdīgs. Jebkurā gadījumā ēdams/dzerams. Divus caurumus vajag tāpēc, lai gaiss pa vienu no tiem skrietu kokosriekstā iekšā, bet šķidrums pa otru lītu ārā.
2
Kad šķidrums iztecināts, noliec kokosriekstu uz stingra pamata un ar āmuru uzsit pa šķautnes vietu, tā visvieglāk kokosriekstu dabūt vaļā. Mēs bērnībā no kokosriekstiem bļodiņas taisījām, tad izmantojām zāģi, lai dabūtu kokosriekstu vaļā. Izņem visu mīkstumu.
3
Mīkstumu liec blenderī un sasmalcini. Sākumā der arī rīve. Nosver un pievieno tikpat daudz karsta ūdens. Tam visam ļauj nostāvēties pāris stundas.
4
Nostāvējušos kokosrieksta un ūdens maisījumu sablenderē līdz viendabīgam smalkam maisījumam. Liec sietā vai marlē un izspied lieko šķidrumu. Šīs šķidrums ir kokosriekstu piens! Voila!
Ko darīt ar pārpalikumu? Par to nākamajā rakstā. Ārā nemet, liec cepeškrāsnī 40 grādos un izkaltē.
Kokosriekstu piena uzturvērtība:
100g produkta satur: | |
Enerģija | 230 kcal |
Tauki | 24 g |
no tiem piesātinātie | 21 g |
Ogļhidrāti | 6 g |
no tiem šķiedrvielas | 2 g |
no tiem cukuri | 3 g |
Olbaltumvielas | 2 g |
Lai izdodas un labi garšo!
Rakstā izmantote avoti:
Coconut Milk Nutrition — 9 Benefits
Coconut Health Benefits, Life Saving and Antioxidant Properties